'One Minute' Tarih Oldu  Siyonist İsrail Savunma Bakanı Gantz  Ankara'da

'One Minute' Tarih Oldu Siyonist İsrail Savunma Bakanı Gantz Ankara'da

Ankara'ya gelen İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Anıtkabir'i ziyaret etti, mevkidaşı Hulusi Akar ile görüştü. Gantz'ın Akar ile görüşmesi, 10 yıl sonra ilk oldu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara'ya gelen İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Anıtkabir'i ziyaret etti.

Türkiye ziyaretinin ilk durağında beraberindeki heyetle Aslanlı Yol’dan yürüyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine gelen Gantz, buraya çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu. Gantz, saygı duruşunun ardından hatıra fotoğrafı çektirdi.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Anıtkabir'de

Fotoğraf: AA

Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Gantz, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Gantz, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözüne atıfta bulunarak deftere şunları yazdı:

"Atatürk bu bilgeliği söyledikten yıllar, yıllar sonra İsrail halkı için, ortak uluslarla ve ulusumuz içinde, 'bize ve aramızdakilere barış' diye dua ederek, Kudüs'teki Ağlama Duvarı'na küçük bir not bırakmıştım. Bu ruhla, Türkiye'nin 99. Milli Günü'nün hemen öncesinde, Cumhuriyetin kahramanını anarak Türkiye'ye tarihi ziyaretime başlamaktan onur ve kıvanç duyuyorum. Onun anısına, yurtlarımıza, bölgemize ve dünyaya barış ve refah getirmek için birlikte çalışalım."

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Anıtkabir'de

Fotoğraf: AA

HULUSİ AKAR İLE BİR ARAYA GELDİ

Ardından İsrail Savunma Bakanı Gantz, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüştü.

Akar, resmi ziyarette bulunan Gantz'i, Milli Savunma Bakanlığında askeri törenle karşıladı.

Tören mangasını "Merhaba asker" diyerek selamlayan Gantz, daha sonra Şeref Defteri'ni imzaladı.

Bakan Akar ve Bakan Gantz'in baş başa görüşmesinin ardından, iki bakanın başkanlık ettiği heyetler arası görüşmeye geçildi.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ve Hulusi Akar

Fotoğraf: AA

10 YIL SONRA İLK

Bu yılın ağustos ayında tam diplomatik ilişkilere dönüş açıklayan Türkiye ve İsrail karşılıklı büyükelçi atamıştı.

Türkiye ve İsrail'in tam diplomatik ilişkiye dönüş kararının ardından İsrail Savunma Bakanı Gantz'ın Milli Savunma Bakanı Akar ile görüşmesi, 10 yıl sonra ilk oldu.

Gantz’ın Akar’dan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’la da görüşeceği belirtildi.

İLİŞKİLERİN SON YILLARDAKİ DURUMU

31 Mayıs 2010'da İsrail güçleri Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda baskın yapmış; baskında 10 Türkiye vatandaşı hayatını kaybetmişti. Türkiye, bu baskından sonra dönemin büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u geri çekmiş ve 2016'ya kadar ilişkileri ikinci katip seviyesinde tutmuştu.

2016'da yürütülen normalleşme süreci sırasında iki ülke birbirine karşılıklı büyükelçi atamış, ancak Aralık 2017'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan etmesi ve ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ilişkilerde yine kırılmaya sebep olmuştu.

Filistinlilerin tepki protestolarında sivillere yönelik saldırılar nedeniyle çok sayıda insan öldü ve yaralandı. Bunun üzerine Türkiye 15 Mayıs 2018'de Tel Aviv büyükelçisini istişareler için merkeze çağırdı. Bugüne kadar ülkeler tekrar büyükelçi atamasında bulunmamıştı.

İsrail ve Türkiye 2022'de bir kez daha normalleşme sürecine girdi ve iki ülke arasında diplomatik temasların yoğunlaşmasıyla ilişkiler ısındı.

Şubat ayında Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, İsrail'e gitti. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 9 Mart'ta 14 yıl sonra Türkiye'ye en yüksek seviyede ilk resmi ziyareti gerçekleştirdi. Çavuşoğlu da Mayıs sonunda İsrail'i ziyaret etti. Normalleşme sürecinde bazı anlaşmalar imzalandı. Bu Türk Dışişleri Bakanı tarafından İsrail'e yapılan 14 yıldır ilk ziyaretti. (HABER MERKEZİ)