Önce işaret dili sonra Kuran öğreniyorlar

Önce işaret dili sonra Kuran öğreniyorlar

Konya'da engellerinin öğrenmelerine mani olamayacağını düşünen işitme engelli kadınlar, önce işaret dilini, ardından Meram Müftülüğü'nce açılan kursta Kur'an'ı öğrenip okuyabilmenin mutluluğunu yaşıyor.

İşitme engelli 13 kadına, işaret dili eğitimi alan din görevlilerince verilen kurs ile Türkiye'de farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Meram Müftüsü Ahmet Özkan'ın da sık sık ziyaret ettiği işitme engelli kadınlar, kendilerine gösterilen ilgiden oldukça memnun.

Meram ilçe Müftülüğü Şube Müdürü Halil İbrahim Sabırlı , işitme engelli Kur'an kursunda alanında deneyimli öğreticilerin eğitim verdiğini söyledi.

Nüfusunun yüzde 12, engellilerden oluştuğu Türkiye'de yaklaşık 500 bin ortopedik, 300 bin işitme, 250 bin görme ve 200 bin zihinsel engelli olduğunu belirten Sabırlı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca engellilere yönelik dini eğitim hizmetlerin verildiğini dile getirdi.

Müftülük olarak "Engelsiz Cami" projesi çerçevesinde tüm camilerin fiziki şartlarının engellilere uygun hale getirilmesi çalışmasını sürdürdüklerini vurgulayan Sabırlı, "İşitme engellilere yönelik Kur'an kursunu açtık. Görme ve ortopedik engellilere yönelik Kur'an kursu açma çalışmalarımız ise devam ediyor. Ayrıca bazı camilerimizde verilen hutbeler işaret diline çevrilerek, işitme engelli kardeşlerimize hutbeyi dinleme fırsatı sunuyoruz" diye konuştu.

Okuma yazması olmayan Kur'an öğrendi

Sabırlı, işitme engelliler Kur'an kursunda 13 kadının eğitim gördüğünü, 6 kursiyerin Kur'an'ı rahatlıkla okuyabilecek seviyeye geldiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Kursumuzda şu anda 3 öğrencimiz de cüz okumaya başladı. Okuma yazma bilmeyen bir öğrencimiz, büyük azimle çalışarak Kur'an'ı öğrendi, rahatlıkla okuyabiliyor. Kursumuzda, diğer kurslarımızın müfredatında ne varsa, aynısını veriyoruz. Eğitimlerimiz sabah başlayıp öğlene kadar devam ediyor. Haftanın bir günü dini sohbet yapılıyor. Tüm eğitimler işaret diliyle veriliyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kutlanıyor. Meram Müftülüğü olarak yılın herhangi bir gününün değil, tüm günlerin engellilere hizmet verilebileceği şekilde geçirilmesi arzusuyla çalışmalar yapıyoruz."

İşaret diliyle çok iyi anlaşıyoruz

İşitme Engelliler Kız Kur'an Kursu öğreticisi Firdevs Dığrak da engellilere Kur'an öğretmekten dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti. Kursa başlamadan önce Kur'an öğretirken zorlanacağını düşündüğünü anlatan Dığrak, şunları kaydetti:

"Kursa başladığımda hiç de düşündüğüm gibi olmadığını gördüm. Onlarla konuşamıyoruz ama işaret diliyle çok iyi anlaşıyoruz. Öğrencilerimi çok seviyorum. Onlara eğitim vermeyi çok seviyorum. Onlara bir şey öğrettiğimde yüzlerindeki o mutluluk bana yetiyor. Bana onların güler yüzü güç veriyor. Allah izin verirse ömrümün sonuna kadar onlara hizmet etmeye devam edeceğim."