Niğde'deki IŞİD davasında ifadeler alınamadı

Niğde'deki IŞİD davasında ifadeler alınamadı

Niğde'de üç kişinin ölümüne 8 kişinin yaralanmasına neden olduktan sonra yakalanan ve IŞİD mensubu oldukları belirtilen üç yabancının yargılanmasına başlandı. Dava ilk duruşmada ertelendi.

Ulukışla ilçesinde ikisi güvenlik görevlisi üç kişinin ölümüne 7'si asker 8 kişinin ise yaralanmasına neden yabancı uyruklu üç kişinin yargılanmasına bugün başlandı. Davanın ilk duruşmasında sanıklara avukat atanamadığı ve ifadeleri alınmadığı erteleme kararı alındı 

Niğde Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın güvenlik gerekçesiyle başka bir ile alınması yönünde Niğde Emniyet Müdürlüğü'nün talebi olduğunu hatırlatan mahkeme başkanı, sanıklara bu konuyla ilgili görüşlerini sordu. Fuad Mövsümöv, davanın mahkemenin uygun göreceği her yerde yapılabileceğini söyledi. Diğer sanıklar ise cevap vermedi.

Mahkeme, sanıkların tutukluluğunun devamına ve sanıklardan Heysem Topalca için yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi. Fuad Mövsümöv'dan bir sonraki duruşma için avukat bulması istendi. 

Duruşma, internet sorunu nedeniyle sanıklara barodan avukat atanamadığı ve savunmaları alınamadığı gerekçesiyle 5 Mart'a ertelendi. 

Duruşmanın başka bir ile alınması talebinin Yargıtay'da değerlendirileceği belirtildi.

DAVANIN GEÇMİŞİ 

Ulukışla ilçesinde 20 Mart 2014'te silahlı saldırı sonucu jandarma astsubay Adil Kozanoğlu, polis memuru Adem Çoban ve kamyon sürücüsü Turan Yaşar hayatını kaybetmiş, 7 asker ve yolcu otobüsündeki 1 kişi yaralanmıştı.

Saldırıyı gerçekleştiren İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani, Almanya vatandaşı Benyamin Xu ve Makedonya vatandaşı Muhammed Zakiri hakkında "anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama" suçlarından 3'er kez müebbet hapis istemiyle; diğer sanıklar Heysem Topalca ve İsmayılov Qosqar hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak, Fuad Mövsümöv hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik, M.A, K.Ö, H.Y, K.Y. ve A.Y. hakkında ise bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek suçlarından dava açılmıştı.

Davanın iddianamesinde, Suriye'de IŞID'e bağlı kampta yaklaşık 9-10 ay birlikte kaldıkları belirtilen sanık Çendrim Ramadani, Benyamin Xu ve Muhammed Zakiri'nin, üyesi oldukları terör örgütünün ideolojisi ve amacı doğrultusunda İstanbul'da eylem gerçekleştirmek için kamptan ayrıldıkları, El Kaide örgütü mensubu kişilerin yardımıyla Türkiye sınırını geçtikleri ve ticari taksiyle geldikleri Niğde'nin Ulukışla ilçesi Çeleme deresi mevkisinde jandarma ve polis ekiplerinin rutin uygulama noktasında saldırıyı gerçekleştirdikleri bilgisine yer verilmişti.