Netanyahu Neden Lübnan ile Sınır Anlaşmasını  İptal Edemez  ? (Analiz)

Netanyahu Neden Lübnan ile Sınır Anlaşmasını İptal Edemez ? (Analiz)

Netanyahu neden Lübnan ile sınır anlaşmasını iptal etme yetkisine sahip değil?

ANALİZ HABER /TERCÜME HABER /TEVHİDHABER.

Yair Lapid hükümetinin son zamanlarda ele aldığı hassas konulardan biri de Lübnan ile deniz sınırının çizilmesiydi.Çeşitli gelişmelerin ve Hizbullah'ın bu konuya doğrudan müdahalesinin ve Lübnan deniz haklarını savunmasının ardından, Siyonist siyasi otoriteler Hizbullah ile savaşa girmemek için Lübnan ile deniz sınırının çizilmesi konusunda ABD'nin varlığı ve Birleşmiş Milletler gözetiminde dolaylı bir anlaşma imzalaması için ordu ve askeri kurumların baskısına maruz kaldı. . Yaklaşık iki hafta önce bu anlaşma, Lübnan'ın eski cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Michel Aoun ve İsrail tarafının eski başbakanı Yair Lapid tarafından dolaylı olarak imzalandı.

Ancak, Lübnan ve işgal altındaki Filistin'in deniz sınırlarının belirlenmesine ilişkin dolaylı görüşmeler ve müzakereler, Siyonist varlık için Knesset seçimlerinin arifesinde gerçekleşti ve bu konu, İsrailli yetkililerin siyasi ve seçimsel sömürüsü için iyi bir fırsattı. Lapid ve müttefikleri İsraillilere Lübnan ile sınır çizme anlaşmasının imzalanmasının kendileri için önemli bir güvenlik başarısı olduğunu ve böylece onları Hizbullah ile askeri bir çatışmaya girmekten kurtardığını söylemeye çalışırken, Netanyahu Lapid ve hükümetini sınır çizgisini imzalamakla eleştirdi. Lübnan ile anlaşmanın v İsrail'i Hizbullah'a teslim etmek anlamına geldiğini söyledi. Netanyahu, seçim kampanyası sırasında, iktidara geri dönerse Lübnan ile sınır anlaşmasını iptal edeceğini de birkaç kez vurguladı.

Bu konu, Lübnan ile işgal altındaki Filistin arasındaki sınır anlaşmasının geleceği ve Netanyahu'nun bu anlaşmayı gerçekten iptal edip etmeyeceği hakkında soruları gündeme getirdi. Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle söz konusu anlaşmanın akdedilmesine yol açan faktörlerin yanı sıra çevredeki koşullar da incelenmelidir. Her şeyden önce Siyonist oluşumdaki güvenlik durumu dikkate alınmalıdır İsrail güvenlik ve askeri kurumları, sınır anlaşmasını uygulayarak Yair Lapid hükümetine Hizbullah ile askeri bir çatışma seçeneğini iptal etmesi için baskı yaptı Buda demek oluyorki askeri yetkililer Hizbullah ile bir savaşa şuan için girmek istemiyor.

Netanyahu ve İsrail'deki diğer aşırılık yanlısı partiler, Lübnan ile sınır anlaşmasını aşmanın sonuçlarının çok ağır olacağını çok iyi biliyorlar ve Netanyahu hükümetinin Hizbullah gibi bir partiyle gerilimi tırmandırarak çalışmalarına başlama niyetinde olmadığı kesin. . Mayıs 2021'de Gazze Şeridi ile girdiği savaş sonucunda İsrail'in iç ve dış arenasında ne kadar eleştirildiğini hatırlayan Netanyahu'nun önceki seçimlerdeki yenilgisinde büyük etkisi oldu. Bu nedenle, mevcut aşamada Hizbullah ile herhangi bir özel askeri çatışmaya girmeyecektir.

Üstelik Netanyahu'nun önceki dönemlerdeki performansı, politikasının savaşa değil her zaman tehditlere dayandığını ve Hizbullah başta olmak üzere direniş gruplarıyla savaş konusunda kendisinin veya müttefiklerinin tehditlerinin hiçbir zaman uygulanmadığını gösteriyor.

Bir sonraki aşamada, Amerika ve Avrupa, Lübnan ile işgal altındaki Filistin arasındaki sınır çizme anlaşmasını uygulamaya çok hevesliydi. Çünkü Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın yarattığı enerji krizi sonucunda Amerikalılar ve Avrupalılar, Rus gazının yerini alacak enerji kaynaklarına güçlü bir ihtiyaç duyuyor ve bu bağlamda Akdeniz'de gömülü zenginliklere bakıyorlar; Siyonist varlığın gaz çıkarabilmesi ve Hizbullah'ın tehditlerinden uzak bir şekilde Avrupa'ya ihraç edebilmesi Avrupa için büyük bir fırsat

Öte yandan, Amerikalılar - Demokratlar ve Cumhuriyetçiler - bu anlaşmayı imzalamada çıkarlarını görüyorlar ve ABD'de görev alan herhangi bir hükümet Lübnan ile işgal altındaki Filistin arasındaki sınır anlaşmasını desteklemeyi taahhüt edecek. Amerikalılar ayrıca sınır belirleme anlaşmasının uygulanmasındaki herhangi bir aksaklığın işgal altındaki Filistin ve Lübnan sınırlarında askeri gerilimlere yol açabileceğini ve ABD'nin Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta yaşadığı büyük açmaz ışığında, Amerikalıların başka bir savaşa girecek yeri yok diye düşünüyorlar , Amerikalı arabulucu Amos Hochstein, Siyonist oluşum ile Lübnan arasındaki kıyı sınırının çizilmesi konusunda üst düzey Lübnanlı yetkililere bir mesaj göndererek, bu anlaşmanın İsrail seçimlerinin sonuçlarından etkilenmeyeceğine dair güvence verdi. ve Washington'un bu anlaşmanın uygulanmasında Lübnan tarafına gerekli garantileri zaten vermişti.

Buna göre, Lübnanlılar, Netanyahu'nun Siyonist varlığın otoritesine yabancılaşmasının sınır anlaşması üzerindeki olumsuz sonuçlarından endişe duymuyor ve söz konusu anlaşmayı iptal etme iddialarının yalnızca propaganda'dan ibaret olduğuna inanıyor.
TERCÜME HABER /TEVHİDHABER
İslam Times .com