Necip Fazıl Kısakürek anılıyor

Necip Fazıl Kısakürek anılıyor

Necip Fazıl Kısakürek, hem doğumunun hem ölümünün yıl dönümleri münasebetiyle yurdun çeşitli yerlerinde birbirinden farklı etkinliklerle anılıyor

Mütefekkir, şair, yazar ve gazeteci Necip Fazıl Kısakürek, doğumunun 110'uncu, ölümünün ise 31'inci yıldönümünde bir kez daha sevenleri tarafından anılıyor. Yurdun birçok şehrinde Necip Fazıl için etkinlikler düzenleniyor. Bazı şehirlerde şiir yarışmaları düzenleniyor, bazılarında ise Necip Fazıl'ın şiirleri sevenlerine dinletilecek.

NECİP FAZIL'IN ESERLERİ DİNLETİLECEK

Necip Fazıl Kısakürek için İstanbul Fatih'te düzenlenecek anma etkinliğinde, Üstad'ın eserleri sesli olarak dinlentilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenecek etkinlik Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek. 28 Mayıs Çarşambaa günü düzenlenmesi planlanan etkinlikte günümüz Edebiyatçıları tarafından Necip Fazıl Kısakürek'in hayatı ve eserleri konuşulacak.

Etkinliğin başkanlığını şair ve yazar Özcan Ünlü yapacak. Panelde Prof.Dr.Fatih Andı ve yazar Bahtiyar Aslan konuşmacı olarak bulunacak. Panelle başlıcak etkinlik şef Taşkın Savaş yönetimindeki Yakarış Müzik Toğluluğu konser verecek. Konserde başarılı şair Necip Fazıl Kısakürek'in şiirlerinden bestelenen şarkılar seslendirilecek.

TRABZON'DA ŞİİR YARIŞMASI

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü, Necip Fazıl Kısakürek'i anmak için liseler arası şiir yarışması düzenledi. Trabzon'un her ilçesinden bir okul ve okulları temsilen birer öğrencinin katılacağı yarışma, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde yarın yapılacak.

Okullarını temsil eden öğrencilerin Necip Fazıl Kırakürek'in şiirlerini seslendireceği yarışmada, birinciye 600, ikinciye 500, üçüncü olan öğrenciye ise 400 lira ödülün yanı sıra plaket ve kitap verilecek. Dereceye giremeyen öğrencilere ise 200'er lira katılım bedeli takdim edilecek.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Necip Fazıl Kısakürek'in Türk şiirinin unutulmaz isimlerinden biri olduğunu belirterek, "Üstadı unutmak mümkün değil. Milli ve manevi değerlerimizi en güzel dizelerle dile getiren Necip Fazıl Kısakürek'i, onun şiirlerinin seslendirileceği yarışmayla anacağız. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sanata, sanatçıya ve değerlerimize her zaman sahip çıkacağız" dedi.

BAHÇELİEVLER'DE ETKİNLİK

Kısakürek, Bahçelievler Belediyesi'nin organize edeceği etkinlikle anılacak. Üstad'ın yakınında bulunmuş bir isim olan eğitimci yazar Muzaffer Doğan tarafından bir araya getirilen Necip Fazıl Kısakürek sevdalıları, 26 Mayıs Pazartesi akşamı saat 19.00'da Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde yapacakları konuşmalar ile üstadı yâd edecekler.

Bir döneme damgasını vuran fikirleri ile gençlerin dimağlarında çığır açan Necip Fazıl, 1934 yılına kadar sadece şair olarak tanındı ve o devirde Türk basınının merkezi olan  Bâb-ı Âli'nin önde gelen isimleri arasında yer aldı. 1934 yılında Abdülhakîm Arvâsî hazretleri ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşadı. 1943-1978 yılları arasında 512 sayı yayımlanan Büyük Doğu Dergisi yoluyla İslamcı görüşlerini kamuoyuna duyuran ve Büyük Doğu Hareketi'ne önderlik etti.

MEMUR-SEN'DEN NECİP FAZIL MESAJI

Memur-Sen, "Necip Fazıl, mütevazı, inançlı, azimli yapısı ve fikirleriyle ülkenin siyasi ve kültürel gelişimine öncülük etmiştir" değerlendirmesinde bulundu. 

Memur-Sen tarafından Necip Fazıl Kısakürek'in ölümünün 31. yılı nedeniyle yayımlanan mesajda, Kısakürek'in rahmetle anıldığı belirtildi.

Necip Fazıl Kısakürek'in hem edebiyat hem de fikir adamı olarak toplum hayatında derin izler bıraktığı ve ülkenin karanlık yıllarını kalemiyle aydınlattığı ifade edilerek, mesajda şunlar kaydedildi: "Necip Fazıl, mütevazı, inançlı, azimli yapısı ve fikirleriyle ülkenin siyasi ve kültürel gelişimine öncülük etmiştir. Kendi değerlerini hiçbir zaman terk etmemiş, gençliğe bir ideal, bir düşünce aşılamıştır. Medeniyetinden koparılan, tarihi kökleri kurutulan bir milletin davasını kendisine dert edinmiş, medeniyetinin kökleriyle ilişiğini kesen zihniyete karşı direnmiştir. Bugün onun inandığı değerlerin ülkemizi daha müreffeh yarınlara ulaştıracağına yürekten inanıyoruz. Ölüm yıl dönümünün davasını anlamaya, anlatmaya ve filizlerini attığı güzellikleri devam ettirmeye vesile olması temennisiyle Necip Fazıl’ı rahmet ve minnetle anıyoruz."

NECİP FAZIL'IN HAYATI

Necip Fazıl, 26 Mayıs 1904'te İstanbul'da doğdu. 25 Mayıs 1983'te İstanbul'da vefat etti. Çocukluğu büyükbabasının Çemberlitaş'taki konağında geçti. Bahriye Mektebi'nde, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde öğrenim gördü. Felsefe öğrenimini yarıda bırakarak 1924'te Paris'e gitti. Bu kez Sarbonne Üniversitesi'nde felsefe eğitimi almaya başladı. 1925'te öğrenimini tekrar yarıda bırakıp yurda döndü. 1926–1939 arasında İstanbul'da çeşitli bankalarda çalıştı. 1939–1943 arasında Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi, Devlet Konservatuvarı, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde dersler verdi.  Yazarlık ve yayıncılık yaptı. İlk şiirleri 1922'de "Yeni Mecmua"da yayınlandı. Milli Mecmua, Hayat ve Varlık dergilerinde yayınlanan şiirleriyle tanındı. 14 Mayıs 1929-Ağustos 1936 yılları arasında 17 sayılık Ağaç dergisini yayınladı. 1943–1971 arasında "Büyük Doğu" dergisini çıkardı. Son Posta ve Yeni İstanbul gazetelerinde yazarlık yaptı.

1928'de basılan "Kaldırımlar" adlı şiir kitabı büyük ilgi gördü. Bu kitabın ardından uzun süre "Kaldırımlar Şairi" olarak anıldı. 1930'lardan sonra şiirinde tasavvuf etkisi görülmeye başladı. "Sonsuzluk Kervanı" isimli şiir kitabını uzunca bir aradan sonra 1955'te yayınladı. Şiiri, üstün bir algılama sorunu ve mutlak gerçeği, yani Allah'ı arama yolunda sonsuz bir uğraş olarak gördü. Sağlam bir dil yapısına ve trajik öğelere dayanan mistik eğilimli şiirlerinde çağdaş insanın bunalımlarını işledi. Türk şiirinde bir gizem rüzgârı estirdi, Fazıl hüsnü Dağlarca ile Cahit Sıtkı Tarancı'nın da aralarında bulunduğu birçok şair üzerinde etkili oldu. Garip akımının ortaya çıkışıyla şiirden uzaklaştı. Güçlü bir yazım tekniğinin görüldüğü tiyatro oyunlarında ise daha çok korku ve kaygı psikolojisini işledi hatıra, makale ve inceleme türü eserlerinde daha çok din mahreçli ve siyasi/içtimai konuları ele aldı.

NECİP FAZIL'IN ESERLERİ

Cinnet mustatili (Yılanlı Kuyudan)

Nam-ı Diğer Parmaksız Salih

Bir Adam Yaratmak

Çile

Kafa Kâğıdı

O ve Ben

Yunus Emre - Kanlı Sarık

At'a Senfoni

Para - Mukaddes Emanet

Sahte Kahramanlar - İman Ve Aksiyon - Özlediğimiz Nesil - İslam Ve Öbürleri

Hazret-i Ali

Tanrı Kulundan Dinlediklerim

İhtilal

Moskof

Tohum - Künye

Aynadaki Yalan

Reis Bey - Parmaksız Salih

Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu

Babıali

Sosyalizm Komünizm ve İnsanlık

Hitabeler

Peygamber Halkası

İbrahim Ethem - Abdülhamid Han - Siyah Pelerinli Adam

Hesaplaşma - Tarihte Yobaz Ve Yobazlık - Türkiye Ve Komünizm

Esselam

Dünya Bir İnkılap Bekliyor - Yolumuz, Halimiz, Çaremiz - Ruh Muvazenesi - Her Cephesiyle Komünizm

Hac

Tarih Boyunca Büyük Mazlumlar

Türkiye'nin Manzarası

Çerçeve - 1

Nur Harmanı

İman ve İslam Atlası

Müdafaalarım

Veliler Ordusundan 333 (Halkadan Pırıltılar)

Benim Gözümde Menderes

İdeolocya Örgüsü

Mümin Kâfir - Vecdimin Penceresinden - Bir Pırıltı Binbir Işık

Senaryo Romanlarım: Sen Bana Ölümü Yedirdin - Deprem (Çile) - Kâtibim - Villa Semer - Vatan Şairi Namık Kemal - Canım İstanbul - Ufuk Çizgisi - Son Tövbe - En Kötü Patron

Çöle İnen Nur

Son Devrin Din Mazlumları

Öfke ve Hiciv

Sabır Taşı - Ahşap Konak

Ulu Hakan II. Abdülhamid Han

Başbuğ Velilerden 33 (Altun Halka)

Çerçeve - 2

Konuşmalar

Rabıta-i Şerife

Doğru Yolun Sapık Kolları

Başmakalelerim - 1

Tasavvuf Bahçeleri

Çerçeve - 3

Namık Kemal

Hücum ve Polemik

Rapor - 1 - Rapor - 2 - Rapor - 3

Rapor - 4 - Rapor - 5 - Rapor - 6

Rapor - 7 - Rapor - 8 - Rapor - 9

Rapor - 10 - Rapor - 11 - Rapor - 12 - Rapor - 13

Yeniçeri

Reşahat

Başmakalelerim - 2

Mektubat

Başmakalelerim - 3

Çerçeve - 4

Gönül Nimetleri

Edebiyat Mahkemeleri - Doğu Edebiyatı - Dil Raporları -

Çerçeve - 5

Hadiselerin Muhasebesi. 1

Sakarya Türküsü

Kaldırımlar

Vahdeddin