Mısır'da Seçim Tiyatrosu!

Mısır'da Seçim Tiyatrosu!

Mısır'da 2024 yılında gerçekleşecek sözde seçimler için hazırlıklar başladı

Mısır'ın bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçim takvimi 25 Eylül Pazartesi günü resmen açıklanacak. Buna rağmen seçimin erteleneceği söylentileri hâlâ ortalıkta dolaşıyor.

Resmi olarak seçimlerin 15 Ocak 2024'e kadar yapılması gerekiyor.

Mısır Ulusal Seçim Enstitüsü müdürü Ahmed el Bandari çarşamba günü Kahire'de gazetecilere verdiği demeçte, kurumun adaylara karşı "tarafsız bir pozisyon" aldığını söyledi. Seçimi kazananların haklarının garanti altına alacağını duyurdu.

Bendari, seçimlerin "tam yargı denetimi ve şeffaflık altında gerçekleşeceğini ve her adayın temsilcisinin seçimlerde hazır bulunacağını" belirtti.

Ancak bunun için seçimlerin özgür ve adil olmaması gerekiyor. Halen ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, 2013 yılında askeri darbeyle iktidara geldi. Darbeden bu yana yapılan her seçimde Sisi “normal” olarak tanımlanamayacak şekilde oy aldı. Sisi'nin aldığı oy 2018 seçimlerinde %97,08, 2014 seçimlerinde ise %96 idi. Sisi tarafından Tüm muhalif sesler bastırıldı ve Sisi'yi eleştiren politikacılar tutuklandı.

Sis üçüncü dönem için aday olma niyetini henüz kamuya açıklamadı. Ancak bazı siyasi gruplar Sissi'nin adaylığını desteklediklerini söylüyor.
.
Siyasi analistler ülkedeki seçimleri “hileli” olarak nitelendiriyor. Ve Seçimin bir tiyatrodan ibaret olduğunu belirtiyorlar.

Kaynak: TEVHİDHABER