Mısır Halkı Sisi'ye Karşı Sokaklara Çıktı

Mısır Halkı Sisi'ye Karşı Sokaklara Çıktı

Protestoların artmasıyla Mısırlı partiler IMF kredisini reddetti

TERCÜMAHABER /TEVHİDHABER

Mısır siyasi partileri, ülkelerinin hükümeti ve Uluslararası Para Fonu tarafından üzerinde anlaşmaya varılan 3 milyar dolarlık yeni bir krediyi reddettiklerini ifade ettiler.

Taraflar, Mısır Merkez Bankası'nın dolar karşısında saatler içinde yüzde 14,5 oranında değer kaybetmesine neden olan döviz kurunun serbestleştirilmesi kararlarına karşı çıktıklarını da çeşitli açıklamalarda dile getirdiler.

Sosyalist Halk İttifakı Partisi, Mısır hükümetinin Uluslararası Para Fonu ile diğer krediler için kolaylıklar içeren yeni bir kredi anlaşmasını reddettiğini duyurdu ve vatandaşların daha fazla yoksullaşması olarak değerlendirdiği merkez bankasının daha esnek bir para birimi rejmine geçme kararını kınadı.

Parti, bu kararların "çılgın fiyat artışları, reel ücretlerde eşi görülmemiş bir düşüş, yoksulluk oranında bir artış ve on milyonlarca Mısırlıyı yoksulluk sınırının altında yaşayan gruplara katacak aşırı yüksek aşırı yoksulluk anlamına geldiğine" dikkat çekti. "

Ukrayna'daki savaş Mısır'ın buğday ve petrol faturalarını daha da kötüleştirdi ve en büyük iki pazarı olan Ukrayna ve Rusya'dan gelen turizme bir darbe indirdi. Turizm, ülke için önemli bir sabit para kaynağıdır.

Uluslararası Para Fonu uzun zamandır Mısır'ı Kahire'ye 3 milyar dolar değerinde 46 aylık uzatılmış bir finansman olanağı açıkladıktan sonra Perşembe günü kabul ettiği bir kredi vermek için döviz kurunda daha fazla esnekliğe izin vermeye çağırdı.