Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı!

Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı!

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), eylül ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Merkez Bankası politika faizini 5 puan artırarak yüzde 30'a çıkardı. Ekonomistler 5 puanlık faiz artışı bekliyordu. Dolar ve altından ilk tepki geldi.

Dolar/TL faiz kararı açıklandıktan sonra 27.07 TL seviyesinde işlem görüyor.

Gram altın ise karar açıklandıktan sonra 1674 TL seviyesinde işlem görüyor.

Euro/TL ise faiz kararının ardından 28.85 TL seviyesinde işlem görüyor.

Karar metninde şu ifadeler yer aldı:

"Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin ise enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı değerlendirilmiştir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.