Maduro Hükümeti ve Muhalefet Anlaştı

Maduro Hükümeti ve Muhalefet Anlaştı

Venezuela: Meksika'daki hükümet ve muhalefet, Batı yaptırımlarını sınırlayan bir anlaşma imzalayacak

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Venezuela hükümeti ve muhalefet, sosyal projeleri finanse etmek için yurtdışında donmuş Venezuela kaynaklarının serbest bırakılmasına izin veren bir anlaşmayı imzaladıkları Meksika'daki görüşmelerine devam ediyor.

Venezuela hükümetini temsil eden bir heyet, iki taraf arasındaki görüşmelerin bir yılı aşkın bir süredir durmasının ardından muhalefetle bir "sosyal anlaşma" imzalamak üzere Cuma günü Meksika'nın başkenti Mexico City'ye geldi.

Norveç'in arabuluculuk yaptığı müzakereler, aylarca süren gayrı resmi toplantılardan sonra yeniden başlayacak ve ABD'nin Venezüella'ya yönelik petrol yaptırımları hafifletilirken, petrol devi Chevron'un ülkenin enerji sektöründeki faaliyetleri artırılabilir.

Müzakereler, hükümet ile bölünmüş siyasi muhalefet arasındaki çıkmaza son vermeyi amaçlıyor.

Hükümet, iki tarafın bugün Cumartesi günü "önemli sosyal ihtiyaçları karşılamayı" amaçlayan bir anlaşma imzalamasının beklendiğini söyledi.

Venezüella makamları geçen Perşembe günü muhalefetle, sosyal projeleri finanse etmek için yurtdışında donmuş Venezuela kaynaklarının serbest bırakılmasına izin verecek bir anlaşma imzalayacaklarını duyurdular.

Muhalefetle müzakerelerden sorumlu parlamento sözcüsü Jorge Rodriguez, "Meksika'da, meşru kaynakları ve mülkiyeti geri yüklerken hayati sosyal ihtiyaçlara ve kamu hizmeti sorunlarına yanıt vermeyi amaçlayan pratik bir mekanizma oluşturan bir anlaşmayı imzalama konusunda anlaştık" dedi. bugün uluslararası finans sisteminde donmuş olan Venezüella devletinin paraları serbest bırakılacak

Çarşamba günü, muhalefetteki bir kaynak AFP'ye Cumartesi günü "sosyal" nitelikte bir anlaşmanın imzalanacağını söyledi.

Bu fonlar, özellikle halk sağlığı sistemi, okul altyapısı ve elektrik şebekesinin güçlendirilmesinin yanı sıra yağmurun neden olduğu sel ve heyelanlardan kaynaklanan ihtiyaçların karşılanması için kullanılacaktır.

Açıklamada, Venezuela'ya mali yaptırımların uygulanmasının ardından dondurulduktan sonra serbest bırakılacak fon miktarını belirtmedi.

Venezuela hükümeti ve muhalefet, siyasi krizi çözmeye yönelik önceki iki girişimin başarısız olmasının ardından Ağustos 2021'de Meksika'da müzakerelere başladı.

Ancak hükümet , Venezüella başkanının yakın arkadaşı Alex Saab'ın Yeşil Burun Cumhuriyeti tarafından ABD'ye devredilmesine cevaben Ekim 2021'de müzakereleri askıya aldı .