Macron Suudi Arabistan'da

Macron Suudi Arabistan'da

Körfez turu devam ediyor... Macron, Veliaht Prens, İran, silahlar ve bölgedeki krizlerle görüşmek üzere Suudi Arabistan'a geldi

CİDDE, Suudi Arabistan (Reuters) - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2018'de gazeteci Jamal Khashoggi'nin öldürülmesinden bu yana krallığı ziyaret eden ilk büyük Batılı lider olan Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile doğrudan görüşmek üzere Cumartesi günü Suudi Arabistan'a geldi.

Macron, Suudi Arabistan'ı İran'la bölgesel bir barış anlaşması yapılmasına yardımcı olmak için önemli görüyor

Fransa, krallığın ana silah tedarikçilerinden biri, ancak dünyanın en kötü insani krizlerinden birine batmış olan Yemen'deki Suudi liderliğindeki koalisyon ile İran bağlantılı Husiler arasındaki çatışma nedeniyle satışlarını yeniden gözden geçirme baskısı ile karşı karşıya. .

Paris ve Riyad arasındaki ilişkiler eski Cumhurbaşkanı François Hollande döneminde daha sıcak olmasına rağmen, Fransa ticari ödülleri kazanamadı. Macron, Kaşıkçı cinayetinden önce eleştirmenleri o zamanlar 33 yaşındaki veliaht prense daha fazla zaman vermeye çağırmasına rağmen, ilişkiler son yıllarda soğudu.

Total Energy, EDF, Thales ve Vivendi dahil olmak üzere yaklaşık 100 şirketten oluşan bir iş heyetinin Macron'un ziyareti sırasında bir yatırım forumuna katılması planlanıyor.

Dubai'de gazetecilere konuşan Macron, veliaht prensi meşrulaştırdığı yönündeki suçlamaları reddetti ve bölgenin karşı karşıya olduğu çoklu krizlerin krallığı görmezden gelerek çözülemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Macron, "Kaşıkçı olayından sonra bölgede bir politikamız olmadığına karar verebiliriz ki bu bazılarının savunabileceği bir seçenek ancak Fransa'nın bölgede önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum" dedi. Bu, suç ortağı olduğumuz veya unuttuğumuz anlamına gelmez.” dedi

Kaynak:Haber Kaynağı