Koronavirüsten Ölenlerin Çoğu Virüsten Ölmedi

Koronavirüsten Ölenlerin Çoğu Virüsten Ölmedi

Yeni bir çalışma, çözülmemiş ikincil bakteriyel pnömoninin koronavirüs hastalarında ölümün temel nedenlerinden biri olduğunu, hatta koronavirüs virüsünün kendisinden daha fazla ölüme neden olduğunu ortaya koydu.

Northwestern Medicine'de akciğer ve yoğun bakım doktoru olan ve Tıp Departmanında Lawrence Hicks Pulmoner Tıp Profesörü olan kıdemli yazar Benjamin Singer, "Çalışmamız, koronavirüslüler dahil olmak üzere ağır pnömonisi olan kritik hastalarda ikincil bakteriyel pnömoniyi önlemenin, araştırmanın ve agresif bir şekilde tedavi etmenin önemini vurgulamakta” ifadelerini kullandı.

Araştırma, Northwestern Memorial Hastanesi yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) ağır pnömoni ve solunum yetmezliği olan ve 190'u koronavirüs olan 585 hasta ile yapıldı.

Singer, “İkincil pnömonisi iyileşenlerinin yaşama olasılığı yüksekken, pnömonisi düzelmeyenlerin ölme olasılığı daha yüksekti. Verilerimiz virüsün kendisiyle ilgili ölüm oranının nispeten düşük olduğunu, ancak ikincil bakteriyel pnömoni gibi YBÜ'de kalış sırasında meydana gelen diğer şeylerin bunu dengelediğini gösterdi” dedi.

ŞARKU'L AVŞAT