Kolombiya, Gazze'ye yönelik savaşı nedeniyle "İsrail"e kömür satışını durdurma kararı aldı

Kolombiya, Gazze'ye yönelik savaşı nedeniyle "İsrail"e kömür satışını durdurma kararı aldı

Kolombiya, Gazze Şeridi'ndeki savaşı sürdürürken İsrail'i izole etmeye yönelik son girişimiyle İsrail'e kömür satışını durdurmaya karar verdi.

Agence France-Presse'nin bildirdiğine göre Kolombiya, Gazze Şeridi'ndeki savaşı sürdürürken İsrail'i izole etmeye yönelik son girişimde bugün, Cumartesi günü resmi olarak "İsrail'e" kömür satışını durdurma kararı aldı.

İki gün önce Kolombiya Ticaret Bakanlığı İsrail'e kömür ihracatının sınırlandırılması çağrısında bulunarak, "kömüre uygulanan kısıtlamaların savaşın sona ermesine yardımcı olmayı amaçladığını", zira bu kısıtlamaların "savaş bitene kadar yürürlükte kalması gerektiğini" vurguladı.

Kolombiya'nın “İsrail”in en büyük kömür tedarikçisi olması dikkat çekicidir; İsrail geçen yıl Kolombiya'dan yaklaşık 450 milyon dolar değerinde kömür satın almıştır.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun geçen Mayıs ayı başında Gazze'deki savaşı protesto etmek amacıyla Tel Aviv ile diplomatik ilişkileri kestiğini duyurmasının ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığının “soykırım” olduğunu vurgulamasının ardından Kolombiya ile İsrail arasındaki ilişkiler kötüleşti.

Geçen Şubat ayının sonunda Kolombiya, dünyanın "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu boykot etmesi" gerektiğini vurgulayarak "İsrail'den tüm silah alımlarını " askıya aldı.

Kolombiya cumhurbaşkanı daha önce İsrail işgaline karşı sert bir tavır almış ve geçtiğimiz kasım ayı başında ülkesinin işgal büyükelçisini geri çekme kararını açıklamıştı.

Son dönemde İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşının devam etmesi ve birden fazla Latin ülkesinin savaş nedeniyle işgal hükümetine karşı protesto tedbirleri açıklamasıyla İsrail'in Latin Amerika hükümetleriyle ilişkileri gerginleşti.