Kılıçdaroğlu Wall Street Journal'a Konuştu: NATO ve AB ile Yakınlaşacağız

Kılıçdaroğlu Wall Street Journal'a Konuştu: NATO ve AB ile Yakınlaşacağız

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Wall Street Journal'a verdiği röportajda NATO ve AB ile daha yakın ilişkiler kurma sözü verdi

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ABD merkezli gazete Wall Street Journal'a (WSJ) konuştu. Cumartesi günü gerçekleşen İstanbul mitinginden sonra WSJ muhabirleriyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, seçimleri kazanması halinde Türkiye'yi NATO ve Batı'ya daha da yakınlaştıracağını söyledi. Kılıçdaroğlu ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecini de canlandırmayı hedefliyor.

Muhalefet lideri seçimin tarihi bir an olabileceğini belirtti. 2003'ten bu yana ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde iki taraf içinde farklı roller üstlendi. Ankara'yı önemli bir bölgesel güç simsarı haline getirme hedefini ilerletmek için Ukrayna'ya silah satarken Putin ile yakın bir ilişki sürdürmeye çalıştı. Daha önce ABD'nin itirazları üzerine bir Rus hava savunma sistemi satın aldı ve Washington, Rusya'nın Batı yaptırımlarından kaçmasına yardımcı oldukları gerekçesiyle Türk şirket ve kurumlarını yaptırım uygulamakla tehdit etti.

"Batı'nın yaptırım kararlarına uyacağız"

Kılıçdaroğlu, Rusya'daki Türk yatırımlarını sürdüreceğini ancak Rusya'ya yaptırım konusunda Batı'nın kararlarına uyacağını ve Moskova'yı eskisinden daha yalnız bırakacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Türkiye Batı ittifakının ve NATO'nun bir üyesidir ve Putin de bunu çok iyi bilmektedir. Türkiye NATO tarafından alınan kararlara uymak zorundadır" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu The Guardian'a konuştu: Her şeye rağmen kazanacağız

Kılıçdaroğlu The Guardian'a konuştu: Her şeye rağmen kazanacağız

Türkiye'nin en büyük muhalefet partisinin 74 yaşındaki lideri Kılıçdaroğlu, son anketlerde Erdoğan'a karşı az da olsa bir üstünlük sağladı ancak Pazar günü ilk turda zafer kazanması için gereken yüzde 50 barajının altında kalması, Erdoğan'a karşı ikinci tura kalmasını muhtemel kılıyor. Erdoğan, muhafazakar ve dindar seçmenler arasındaki desteği sayesinde yirmi yıldır Türk siyasetine hakim oldu, ancak güç tabanı zayıflıyor. Türkiye'nin zor durumdaki ekonomisi, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma iddiaları ve Şubat ayında meydana gelen ve şehirleri enkaza çeviren depremlerin hükümet tarafından ele alınışına ilişkin endişeler, seçmenlerin hoşnutsuzluğunu artırıyor.

Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu BBC'ye konuştu: Erdoğan sessiz sedasız geri adım atacak

Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu BBC'ye konuştu: Erdoğan sessiz sedasız geri adım atacak

Yine de Kılıçdaroğlu, hoşnutsuzluğu seçim zaferine dönüştürme konusunda zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya. Erdoğan, İstanbul'un liman bölgelerinden cumhurbaşkanlığı sarayına yükseldiğinden beri Türk siyasetinde hayatta kalmak için Rasputin benzeri bir yetenek sergiledi. Bir dizi rakibini ezdi ve bir askeri darbe girişiminden kurtuldu.

Kılıçdaroğlu ise Cumhuriyet Halk Partisi'nin lideri olarak Türk muhalefetini bir dizi yenilgiye uğrattı ancak görevine sadık kaldı. 2017 yılında Erdoğan'ın muhaliflerine yönelik baskılarından birini kınamak için başkentten İstanbul'a yaklaşık 420 km bir protesto yürüyüşüne liderlik etti ve 2019'da muhalefet partisinin belediye başkanlığı seçimlerinde ülkenin en büyük iki şehri olan İstanbul ve Ankara'nın kontrolünü kazanmasının ardından siyasi gidişatın değişebileceğine dair işaretler vardı.