Katar Başbakanı Gizli Görüşme Yapmış

Katar Başbakanı Gizli Görüşme Yapmış

Katar başbakanı, Afganistan'daki Taliban hareketinin lideriyle gizli görüşmelerde bulundu.

Washington: Bilgili bir kaynak, Katar Başbakanı'nın bu ay Afganistan'daki Taliban hareketinin lideriyle uluslararası toplumla gerilimi yatıştırmanın yolları hakkında gizli görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Afganistan'ın Kandahar kentinde 12 Mayıs'ta Katar Başbakanı Muhammed bin Abdul Rahman Al Thani ile Taliban lideri Hebatullah Akhundzadeh arasında gerçekleştirilen görüşme, hareketin lideri ile Taliban arasında duyurulan ilk görüşme oldu.

Kaynak, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin toplantıdan haberdar edildiğini ve Taliban ile daha fazla diyalog da dahil olmak üzere Katar ile iki taraf arasındaki "müzakerelerde ortaya çıkan tüm konularda koordinasyon sağladığını" belirtti.

İsmini vermek istemeyen kaynak, Katar başbakanının Taliban lideriyle, Taliban'ın kız çocuklarının eğitimi ve kadın istihdamı üzerindeki yasağına son verilmesi ihtiyacı da dahil olmak üzere başka konuları gündeme getirdiğini söyledi.

Toplantı, Taliban'ın kadınlara yönelik kısıtlamalarını eleştiren ve İslamcı hareketle uzun süredir devam eden bağlarını uluslararası toplumdan Kabil'e daha fazla erişim sağlamak için kullanan Katar için diplomatik bir başarıya işaret ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Taliban'ın kız çocuklarının eğitimi ve kadınların istihdamı üzerindeki yasağı kaldırmasını ve Afgan hükümetinin hareket saflarının dışından kişileri dahil etmesini talep eden bir kampanya başlattı.

Kaynağın açıklamaları, Washington'un, alt düzeydeki görüşmelerin sonuç vermemesinin ardından, dünyada türünün tek ambargosunu sona erdirmek ve kötüleşen insani koşulları hafifletmek için bir atılım gerçekleştirme umuduyla müzakerelerin seviyesini yükseltmeyi desteklediğini gösteriyor.

Beyaz Saray görüşmeler hakkında yorum yapmaktan kaçındı. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Katar'ın Washington büyükelçiliği yorum taleplerine yanıt vermedi.

Taliban yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Mart ayında Cenevre'deki İnsan Hakları Konseyi'ne sunulan bir BM raporu, Taliban'ın kadınlara ve kızlara yönelik muamelesinin insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini söyledi. Taliban, İslam hukuku ve Afgan gelenek ve göreneklerine ilişkin yorumuna uygun olarak kadın haklarına saygı duyduğunu söylüyor.

Akhundzadeh bu konuda taviz vermeye pek istekli olmadı.

Ancak Şeyh Muhammed ile yaptığı görüşme, Afganistan'ın izolasyonunu sona erdirmenin yollarını keşfetmeye ve ülke daha derin bir açlık ve yoksulluğa doğru kayarken yardım programlarını artırmaya açık olduğunu gösteriyor.

Kaynak:TEVHİDHABER