Katar Arabulucu Olacak

Katar Arabulucu Olacak

Katar, Cezayir ile Fas arasında arabuluculuğa açık

Katar, Fas ile Cezayir arasında arabuluculuk yapmaya ve uzun süredir devam eden Kuzey Afrika düşmanları arasındaki iki yıllık diplomatik fraksiyonu sona erdirmeye hazır olduğunu dile getirdi .

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majid Al-Ansari Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, "Kardeşler arasındaki uçurumu kapatmak Katar devletinin en büyük endişesidir."

Katar, Cezayir ile Fas arasındaki pozisyonları yakınlaştırmayı amaçlayan her türlü resmi sürece dahil olmaya hazır” dedi.

Katarlı diplomat, Doha'nın Cezayir ile yaptığı resmi iletişimde çatışmada arabuluculuk yapmaya çalıştığını doğruladı. Yine de Doha'nın önerisine Cezayir'in tepkisini açıklamadı.

2021'de Cezayir, Fas ve İsrail'in yeni dostluğunu 'düşmanca' bir hareket olarak değerlendirdi. Rabat ile diplomatik bağları kesti ve sınırları kapattı. Daha sonra tüm Fas uçaklarının hava sahasını geçmesini yasakladı.

Son iki yılda, Fas Kralı VI . Yine de Cezayir, kraliyet davetlerine asla cevap vermedi.

Batı Sahra anlaşmazlığı, iki ülke arasındaki kötüleşen bağların merkezinde yer alıyor.

Fas, İspanyol sömürge yönetiminin sona ermesinden sonra 1975'ten bu yana bölgenin kontrolünü elinde tutuyor, ancak çok az uluslararası tanınırlığa sahip.

Cezayir, Katar da dahil olmak üzere Fas'ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanıyan ülkelerle dostane ilişkiler sürdürdü.

Geçen Ağustos ayında Cezayir'in ana İslamcı partisi Barış İçin Toplum Hareketi'nin (MSP) başkanı Abderrazak Makri, Rabat'ın İsrail'i normalleştirmesinin tüm uzlaşma şanslarını heba eden bir hareket olduğunu söyledi .

Cezayir Devlet Başkanı Abdelmadjid Tebboune, 2022'de Fransız Le Figaro gazetesine verdiği röportajda, "Sorunlara neden olan Fas rejimidir. Aramızda hiçbir ülke arabuluculuk yapamaz" dedi.