İsrail'in Hedefi Muhammed Dayf

İsrail'in Hedefi Muhammed Dayf

İşgalci rejim İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, tüm Hamas liderlerinin tehlikede olduğu konusunda uyarı yaptı.

Gantz, Gazze Şeridi’ni yeniden inşa etmek ve geliştirmek için uluslararası çaba çağrısında bulundu.

İsrail ve Gazze arasındaki ateşkesin başlamasından bir gün sonra, Benny Gantz Cuma gecesi yaptığı açıklamada, İsrail'in sonunda Hamas'ın askeri kanadının Başkanı Muhammed Deif'i öldürmeyi başaracağını ve tüm Hamas liderlerinin potansiyel hedefler olarak kaldığı konusunda da uyardığını söyledi.

Kanal 12 haberlerine konuşan Gantz, Gazze'nin sakinlerinin hayatlarını iyileştirmek için yeniden inşa edilmesi ve geliştirilmesi için büyük bir uluslararası çaba çağrısında bulundu.

Hamas, 11 günlük savaşta görünür kazanımlarını kutlarken, Gantz bu iddiaları reddetti.

Gantz, ”Kendimiz için belirlediğimiz tüm hedeflere ulaştık- Hamas'ı, operasyonlarını, altyapısını ve saldırı yetenekleriyle ilgili her şeyi ciddi şekilde vurduk " dedi. Bu arada, roket ateşinden başka - çoğu İsrail savunması tarafından ele geçirildiğini -Hamas'ın etkili bir şey yapmayı başaramadığını söyledi.

Hamas, "her zaman zafer anlatısını zorlayacak" olsa da, gerçekte  “Gazze, Hamas'ın eylemleri nedeniyle harabe durumda.”

Ateşkesin ne kadar süreceğine inandığı sorulduğunda Gantz: “bir sonraki tur çok uzak olabilir, çok yakın da olabilir. Hamas'ın davranışına bağlı. Operasyondan önceki gerçeğe geri dönmeyeceğiz.”

Kanal 13 ile ilgili kaynaksız bir rapora göre, İsrail ordusu Gazze sınırında yeni bir güç dengesi oluşturmak için hükümete tavsiye etti.

Bu hafta, son operasyon sırasında İsrail Savunma kuvvetlerinin Deif'i en az iki kez öldürmeye çalıştığı, ancak her iki defasında da zarar görmeden kurtulduğu ortaya çıktı.

Gantz, ”bu son denememiz olmayacak" dedi. 

“Sonunda başarılı olacağız... sivillere karşı terörist saldırılardan (!) ve bu saldırıları başlatmaktan sorumlu tüm Hamas liderleri için-kanları kendi ellerinde.”

Gantz, Filistin Yönetimi, bölge ülkeleri ve diğerlerini de kapsayacak şekilde Gazze'yi yeniden inşa etmek için büyük bir uluslararası çaba çağrısında bulundu.

"Sadece aşırılık yanlılarının bizi götürdüğü yere doğru çekilirsek, iyi bir şey büyümez." “Gazze Şeridi'nin düzgün sivil gelişimi için ılımlı kanallar ve koşul [yardım] aramamız gerekiyor.”

Günün erken saatlerinde Gantz, ateşkesin barış için bir fırsat yarattığını ve şimdi diplomasinin Hamas liderlerinin evlerinin molozları üzerine yeni bir gerçeklik inşa etme zamanı olduğunu söyledi. Gantz, “diplomatik, hızlı ve akıllıca hareket etmezsek” bu operasyon “bir sonraki çatışma tarafından takip edilecek başka bir çatışma durumu" olarak aşağı inecek.

Ancak böyle bir projenin İsrailli mahkumların ve Hamas tarafından uzun yıllardır tutulan/öldürülen askerlerin cesetlerinin geri dönüşüne bağlı olacağını vurguladı.

Cuma gününün erken saatlerinde Başbakan Benyamin Netanyahu, bundan böyle İsrail'in Hamas'a karşı çok daha sert bir duruş sergileyeceğine ve Gazze'den gelecek herhangi bir roket ateşinin “tamamen yeni bir güç seviyesi" ile karşılanacağına söz verdi.

Netanyahu, İsrail'in Gazze'deki askeri hedeflerine “olağanüstü” bir başarı ile ulaştığını söyledi.

Başbakan, “oyunun kurallarının değiştirildiğini” ve şimdi Gazze Şeridi'nden herhangi bir roket ateşine tolerans gösterilmeyeceğini de söyledi.

Netanyahu, “Denklemi sadece operasyonla ilgili olarak değil, aynı zamanda gelecekle ilgili olarak da değiştirdik. Hamas, roketlerin 'çiselemesine' (!) tahammül edeceğimizi düşünüyorsa, bu yanlıştır" dedi. Başbakan, son yıllarda daha büyük çatışma turları arasında Gazze'den sık sık erken görülen yangına atıfta bulundu.

”Gazze-zarf topluluklarına veya İsrail'in herhangi bir yerine karşı her türlü saldırganlığa yepyeni bir güçle cevap vereceğiz. "

Başbakan ayrıca, Hamas İHA ve dronları ile çoğu roket saldırısının engellenmesi, gelişmiş bir Demir Kubbe füze savunma sistemi aracılığıyla engellenmesi ve Hamas'ın denizden saldırı girişimlerine karşı koyulması da dahil olmak üzere tüm operasyonun başarısının, direniş grubunun İsrail'e saldırmak konusunda gelecekte daha dikkatli olacağı anlamına geldiğini söyledi.

“Hamas'ın yeteneklerinin çoğu zarar gördü-Hamas komutanlarının hayal ettiğinden çok daha ciddi. Hamas, Kudüs'e ve İsrail şehirlerine ateş açabileceğini (!) düşündü ve her zamanki gibi iş ile tepki göstereceğiz.”

Netanyahu daha sonra İngilizce bir bildiri yayınladı:

Başbakan, İsrail'in Gazze'de inşa ettiği terör tüneli ağını yok ederek Hamas'a “hayal edemeyeceği bir darbe” verme hedefini yerine getirdiğini söyledi; ordu onu “ölüm tuzağına " dönüştürdü.

Başbakan, İsrail'in Hamas iç tünel yollarının “önemli bir bölümünü”, Hamas'ın büyük kaynaklara yatırım yaptığı “metro” ağını yok ettiğini söyledi.

Netanyahu, “bu ağın 100 kilometreden fazlasına zarar verdik” ve “direnişçiler için bir ölüm tuzağı haline getirdik.” dedi.

Başbakan, terör örgütünün operasyonun kuyruğu da dahil olmak üzere birçok sınır ötesi saldırı yapmak istemesine rağmen, teröristleri tespit eden ve “yok eden” İsrail'in yeraltı bariyeri tarafından engellendiğini söyledi.

Netanyahu, İsrail operasyonları sonucu ve etkisi ile ilgili her şeyin henüz halk tarafından ve hatta Hamas tarafından bilinmediğini de sözlerine ekledi: “gereksiz bir talihsizliğe sürüklenmeden cesur ve yenilikçi şeyler yaptık.”

Karada, İsrail'in 25 üst düzey yetkili de dahil olmak üzere 200'den fazla direnişçiyi (!) öldürdüğünü söyledi.

Başbakan, ”ve ölmeyenler, bugün onlara her yerde ulaşabileceğimizi biliyorlar– yerin üstünde veya altında“ dedi ve, "hiçbir ordunun elde edemediği bir başarı" kazandıklarını (!) söyledi.

“Hamas, tünellerden çıkarken övünüyor olabilir” diyen Netanyahu,  “ama Gazze'de kendilerine getirdikleri yıkımın farkındalar ... onları yıllar önce kurduğumuzu biliyorlar.”

Başbakan, IDF'nin sivillere zarar vermemek için “aşırı çaba” gösterdiğini ve dünyadaki başka hiçbir ülkenin böyle adımlar atmadığını söyledi.

Netanyahu, savaşta ölen her sivil için üzgün olduğunu söyledi. İsrail, İsrail kayıplarını en aza indirirken Hamas direniş grubuna da maksimum zayiat verdirdiğini söyledi.

Ateşkesin Gazze'de tutulan İsrail esirlerinin geri dönüşünü sağlamadığı yönündeki açık eleştirilere atıfta bulunan Netanyahu, İsrail'in sivilleri Avera Mengistu ve Hisham al-Sayed'i ve IDF askerleri Hadar Goldin ve Oron Shaul'un cesetlerini unutmadığını ve onları eve döndürmeyi taahhüt ettiğini söyledi.(The Jarusalem Post / İsrail Post)