İsrail'de Bayrak Yürüşüyüşü Başladı

İsrail'de Bayrak Yürüşüyüşü Başladı

Kudüs'te gerginlik hat safada

Kudüs'ün 38 km kuzeybatısındaki ordu ve polis tarafından yoğun bir şekilde korunan Lod kentinde bayrak yürüyüşünün başladığını duyurdu.

İlgili bir bağlamda, "İbranice Kanal 7", İsrail polisinin yerleşimcilerin Kudüs'e girişini durdurmaya karar verdiğini ve bu öğleden sonra yerleşimcilere yeniden izin vermek için çalışacağını bildirdi.

Kudüs'ün güneydoğusundaki Al-Quds Üniversitesi "Ebu Dis" yakınında İsrail güçleri ile Filistinliler arasında çatışmalar çıktı.

Resmi Filistin haber ajansı Wafa'ya göre, İsrail işgal güçleri bu çatışmalar sırasında göz yaşartıcı gaz kutuları, ses bombaları ve kauçuk kaplı metal mermiler ateşledi.

Bu, yerleşimcilerin, İsrail'in Kudüs'te bir "bayrak yürüyüşü" çağrısı ile bağlantılı olarak, sıkı güvenlik takviyeleri arasında Mescid-i Aksa'yı basması sırasında geldi

Aslında "bayrak yürüyüşü" etkinliği ilk olarak 1970'li yılların başında başlamıştı. Ancak o dönemlerde, yürüyüşün güzergahı, Eski Kudüs'ün Batı Kudüs'e yakın kapısı olan Bab el-Halil'den geçiyordu.

Daha sonra yürüyüşün yolu Eski Şehir'in kapılarından biri olan Esbat Kapısı'ndan geçecek şekilde uzatıldı ancak 2010-2016 yıllarında çıkan olaylar nedeniyle İsrail polisi bu güzergahı sürekli iptal etti.

Geçen yıllar boyunca Şam Kapısı'ndan geçen yürüyüşe katılanların sayısı artmaya başladı.

Söz konusu yürüyüşe izin verilmesi durumunda Gazze'den Batı Kudüs'e roket atılması tehdidiyle birlikte bu yürüyüşün adı özellikle geçen yıl oldukça duyulur hale geldi. Tehdidin ardından sıkı güvenlik önlemleri alınana dek etkinlik birkaç hafta ileri bir tarihe ertelendi.

İbrani takvimine göre düzenlenen "bayrak yürüyüşü" aynı zamanda "bayrakların dansı" olarak da biliniyor.

Kudüs'te gerginliğin odağı: Fanatik Yahudilerin "bayrak yürüyüşü"