İsrail ve Fas Arasında Yeni Anlaşma

İsrail ve Fas Arasında Yeni Anlaşma

İsrail, Fas ile imzaladığı ve kendisi ile bir Arap ülkesi arasında “benzeri görülmemiş” olarak değerlendirdiği savunma mutabakatını büyük ilgiyle izliyor.

TERCÜME HABER / TEVHİDHABER.COM

İsrail Savunma Bakanlığı, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, imzalanan mutabakat zabtını "tarihi" olarak nitelendirerek "savunma mutabakat zabtı" olarak da göründüğünü , aynı zamanda "anlaşma" olarak da nitelendirilebileceğini belirtti.

İsrail Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Fas'a 'silah satmaktan' bahsetmediği gibi anlaşmanın detaylarına da ışık tutmadı.

Bununla birlikte, “İsrail 24” web sitesi ve İsrail medyası, Tel Aviv'in ileri askeri iki ülke arasındaki bir silah anlaşmasının ayrıntılarını ortaya çıkardı.

İsrail gazeteleri, anlaşmanın en önemli yönünün “silah anlaşması” değil, İsrail ile bir Arap ülkesi arasında eşi benzeri görülmemiş “güvenlik işbirliği ve ortak savunma” anlaşması olduğuna da dikkat çekti.

Savunma Bakanı Benny Gantz Perşembe akşamı yaptığı yazılı açıklamada, "İmzaladığımız anlaşma, iki ülkemiz arasındaki ilişkileri genişletmemize ve askeri ve endüstriyel alanlarda işbirliğini geliştirmemize olanak sağlayacak. dedi

Anlaşmayı İsrail adına Gantz imzalarken, Fas tarafında Fas Savunma Bakanlığı'ndan sorumlu Bakan Delegesi Abdellatif Loudiyi imzaladı.

İsrail Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı : “Anlaşma, iki ülke arasındaki savunma ilişkilerini resmileştiren ve gelecekteki herhangi bir işbirliği için temel oluşturan sağlam bir çerçeve sağlıyor; analşma neticesinde Her iki ülkenin savunma kurumlarının istihbarat, ve endüstriyel alandaki işbirliği askeri alanda yansıyacaktır denildi

"İsrail 24" internet sitesi Perşembe günü, "Fas'ın İsrail'den alacağı silahlar" başlığı altında, Savunma Bakanlığı'nın resmi olarak açıklamadığı anlaşmanın ayrıntılarını bildirdi.

Ve (hükümete yakın web sitesi şunları yazdı : "İsrail silahlarını Fas'a satma süreci, savaş uçaklarından bazılarını İsrail parçalarıyla modernize etmek ve yerel olarak belirli tipte dronlar geliştirmek ve üretmek için teknoloji transfer edilmesinden oluşacak ayrıca anlaşma dronları ve füzesavar sistemlerinide içerecek.