'İran'la Nükleer Görüşmeler Tıkanabilir'

'İran'la Nükleer Görüşmeler Tıkanabilir'

ABD’li üst düzey dışişleri başkanlığı yetkilisi, nükleer anlaşma ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Viyana'daki görüşmelerde mesafe katedildi. Günün sonunda bir anlaşmaya varmayı umuyoruz.’ dedi ve görüşmelerin devamının önemli olduğunu vurguladı.

ABD’li yetkili, " Yaptırımlar konusunda Washington ile Tahran’ın aynı noktada olmadığı ve bu husus geniş şekilde ele alınıyor. Eğer İran, 2017'den bu yana uygulanan tüm yaptırımların kaldırılmasında ısrar eder ve yoksa anlaşma olmaz derse o zaman bir çıkmaza doğru gidiyoruz demektir" yorumunu yaptı.

Yetkili, görüşmelerde alınan mesafenin önemli olduğunu fakat yeterli olmadığını dile getirerek "İlerleme emareleri gördük fakat halen İran'ın anlaşma koşullarına geri dönmek için gerekenleri yapma isteğinin olup olmadığına ilişkin soru işaretleri var" değerlendirmesinde bulundu.

Hatırlanacağı üzere İran İslam Devrimi Lideri Rehber Hamanei, nükleer anlaşmada artık söz ve laflara iltimas geçmeyeceklerini, sadece uygulamaya bakacaklarını, bunun için asla yaptırımlar kalkmadan bir anlaşmaya gitmeyeceklerini, taviz vermeden masadan kalkacaklarını vurgulamıştı. (Ajanslar)