İran'dan Suudi Arabistan'a Çağrı

İran'dan Suudi Arabistan'a Çağrı

İran, Suudi Arabistan'ı kendisine karşı "düşmanca" tavrını değiştirmeye çağırdı

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Tahran: Pazartesi günü İran, iki bölgesel rakip arasındaki diyalogdaki çıkmaz ve Tahran'ın İslam Cumhuriyeti'nde iki yıldır devam eden protestolarda Riyad'ın rolüne dair ipucu vermesi üzerine Suudi Arabistan'ı kendisine karşı "düşmanca" davranışını değiştirmeye çağırdı. ay.

16 Eylül'den bu yana İran'da protestolar, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin İslam Cumhuriyeti'ndeki katı kıyafet kurallarına uymadığı için ahlak polisi tarafından tutuklanmasından üç gün sonra ölümünün ardından patlak verdi.

İranlı yetkililer, ABD liderliğindeki İslam Cumhuriyeti'nin "düşmanlarını" protestolara karışmakla suçladı. Ayrıca, özellikle İran'ın "düşman" olarak gördüğü ve onu Riyad'dan fon almakla suçladığı ülke dışındaki Farsça konuşan medya aracılığıyla bir Suudi rolünden bahsettiler.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında İranlılarla ilgili bir soruya yanıt olarak, "Bölgedeki gerilimi artırmayı amaçlamıyoruz ve Riyad ile diyaloğa ve vardığımız mutabakatlara bağlıyız" dedi.

Tahran'ın "komşularının güvenliğini kendi güvenliğinin bir parçası olarak gördüğünü" vurguladı.

Riyad, muhalefetteki Şii din adamı Nimr al-Nimr'in idam edilmesi üzerine protestocuların diplomatik misyonlarına düzenlediği saldırının ardından 2016'nın başlarında Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Geçen yıl iki ülke, aralarındaki ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan bir diyalog başlattı. Irak, eski Başbakanı Mustafa El-Kazemi'nin himayesinde iki komşusu arasında sonuncusu Nisan 2022'de olmak üzere beş tur diyaloga ev sahipliği yaptı.

Bağdat'ın geçen Temmuz'da İran ve Irak dışişleri bakanları arasında halka açık bir toplantının hazırlıklarını duyurmasına rağmen, böyle bir toplantı için henüz bir tarih belirlenmedi veya ek diyalog turları kamuoyuna açıklandı.

Kanaani, basında, iki ülke arasındaki Irak arabuluculuğunun, Muhammed Şii el-Sudani'nin Ekim ayında El-Kazemi'nin ardından başbakan olarak görevi devralmasının ardından durduğu yönündeki haberleri yalanladı.

Kanani, İslam Cumhuriyeti'nin "Suudi Arabistan Krallığı'nın düşmanca davranışını düzeltmek için diplomasiyi tüketmeye çalışacağını ve karşı tarafın da buna zemin hazırlamasını umduğunu" söyledi.

Washington'u Tahran ile Riyad arasındaki "yapıcı diyaloğu bozmaya" çalışmakla suçladı.

İranlı yetkililer, ikinci ayına yaklaşan protestoların başlamasından bu yana Riyad'a yönelik eleştirel açıklamalarını yineledi.

Suudi Arabistan'la ilgili olarak da, "Bölgedeki diğer ülkelerle kaderimiz birbirine bağlı" dedi. Bölge ülkeleri.”

AFP