İran'dan, Suudi Arabistan Açıklaması

İran'dan, Suudi Arabistan Açıklaması

İran, Suudi Arabistan ile yaklaşmakta olan bir müzakere turu duyurdu ve Viyana'da kalıcı bir anlaşma istediğini doğruladı

TERCÜME HABER/ TEVHİDHABER

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh, Pazartesi günü düzenlediği haftalık basın toplantısında, İran ile Suudi Arabistan arasındaki müzakerelerin Irak'ta tamamlanacağını doğrulayarak, bir sonraki turun gündemde olduğuna işaret etti.

Hatibzade, "Her iki taraf ve bölgenin çıkarları da dahil olmak üzere iki ülke arasındaki çekişmeli konulara rağmen müzakereleri ve istikrarlı ilişkileri sürdürmeye çalışıyoruz." dedi.

Suudi Arabistan'ın Lübnan'a yönelik tutumunun sertleşmesiyle ilgili bir soruya yanıt olarak, "Lübnan'da dış müdahale konusunun, bazı dış tarafların Lübnan'daki denklemleri değiştirme baskısı yoluyla aradıkları için ülkede istikrarsızlık durumu yaratmanın nedenlerinden biri olduğunu" söyledi.

Hizbullah ve diğer tüm partiler Lübnan hükümetinde temsili olan ulusal güçlerin bir parçasıdır ve herkes onlara saygı göstermeli ve bu konuya saygı göstermelidir.

Viyana müzakerelerinden kalıcı bir anlaşma istiyoruz diyen Khatibzadeh
Viyana'da olan şey, tüm tarafların kalıcı bir sonuca ulaşma girişimi, dört alanda da ilerleme kaydedilmesi, ge yaptırımların kaldırılması ciddi girişimler ve uranyum zenginleştirme konusu " dedi.

Khatibzadeh Bazılarında çok fazla ilerleme kaydedilirken, bazılarında daha az ilerleme kaydedildi. Karşı tarafın gerekli iradeye sahip olup olmadığını gösterecek noktalara ulaştık. Müzakerelerin hızı İran için de önemli. Ama aynı zamanda diğer tarafa da bağlı. dedi

"Viyana'daki nükleer anlaşma dışında herhangi bir konuyu gündeme getirmedik ve herhangi bir konunun gündeme getirilmesi gerektiğini kabul etmiyoruz. "Viyana'da yaptırımların kaldırılması, doğrulanması, garantilerin alınması ve nükleer konular olmak üzere 4 meseleyi tartıştık ve bunun dışında başka hiçbir konuyu tartışmadık" dedi.