İran'dan nükleer malzeme transferi ABD taslağından çıkarıldı

İran'dan nükleer malzeme transferi ABD taslağından çıkarıldı

İran, devam eden görüşmeler sırasında ABD'ye nükleer malzeme transferini reddederek, nükleer stokunu ortadan kaldırma konusunda da taahhütte bulunmayacağını belirtti.

İran heyetinin medya ekibi üyesi Saeed Ajorlou, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran'ın görüşmelerin ilk aşamasında İran nükleer malzemelerinin ABD'ye transferini reddettiğini ve ABD'nin gönderdiği son taslakta bu malzemenin transferi konusunun yer almadığını belirtti.

Ajorlou, " Müzakerelerin ilk aşamasında Amerikalılar, İran'ın nükleer malzemelerinin Amerika'ya transferini talep ettiler; bu talep kabul edilmedi," dedi.

Washington'ın o zamandan beri tutumunu değiştirdiğini ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından gönderilen son metin değişikliğine göre, malzemelerin transferi veya elden çıkarılması meselesinin artık gündemde olmadığını belirtti.

İran, stoklarının kaldırılmasını öngören hiçbir anlaşmaya imza atmayacak.

Ajorlou, "Amerika'nın gönderdiği son metin değişikliğinde, malzemelerin transferi veya elden çıkarılması konusu ele alınmamıştır. Bunun yerine, 'malzemelerin durumunun belirlenmesi', 'malzemelerin akıbeti' veya 'malzemelerle ilgili meselenin çözülmesi' gibi ifadelere atıfta bulunulmuştur," diye açıkladı.

İranlı yetkili, Tahran'ın nükleer stokunun kaldırılmasını içeren herhangi bir anlaşmaya imza atmayacağını açıkça belirterek , "Nükleer malzemeler konusunda İran, bunların imha edilmesi veya Amerika'ya devredilmesi temelinde herhangi bir taahhütte bulunmayacaktır" dedi.

Ajorlou ayrıca, stratejik öneme sahip bir boğazın kontrolü konusunda görüş ayrılıklarının devam ettiğini ve İran'ın su yolunun İran tarafından yönetilmesi konusunda ısrar ettiğini doğruladı. Ajorlou, "Boğaz konusunda hala bazı görüş ayrılıkları mevcut, zira İran yönetiminin İran tarafından yapılması gerektiğini vurguluyor," diyerek sözlerini tamamladı.

İran, Washington ile yaptığı anlaşmayı değiştirmeye hazırlanıyor.

Bu durum, Tasnim Haber Ajansı'nın 31 Mayıs'ta bir kaynağa dayanarak verdiği ve İran'ın , ABD ile görüşülmekte olan mevcut anlaşma taslağına ek değişiklikler getireceğini , müzakerelerin devam ettiğini ve henüz nihai bir anlaşmaya varılmadığını bildiren haberi yakından takip ediyor .

Kaynak, Tahran ve Washington arasında taslak metinlerin alışverişinin devam ettiğini belirterek, herhangi bir anlaşmanın kabul edilebilmesi için İran'ın kendi revizyonlarını sunacağını vurguladı.

"Metin alışverişi devam ediyor ve İran metne kendi değişikliklerini yapacak. Bu arada, çalışma henüz tamamlanmadı. İran için kriter, bizim [İran] kabul edeceğimiz bir taslak metindir ve [ABD Başkanı Donald] Trump'ın taslak metne değişiklikler getirmesi, İran'ın bunları kabul edeceği anlamına gelmez," diye belirtti kaynak Tasnim'e .

Kaynak, İran'ın Washington ile müzakerelerin bir anlaşmayla sonuçlanmaması durumuna da tamamen hazır olduğunu ve Tahran'ın yalnızca görüşmelerin başarısına bel bağlamadığını sözlerine ekledi.

almayadeennews