İran'dan Körefez Tehdidi

İran'dan Körefez Tehdidi

İran, ABD'nin suçlamalarını şiddetle reddediyor ve Körfez sularında yabancı güçlerin varlığının devam etmesini bölgedeki denizcilik güvenliğine yönelik bir tehdit olarak görüyor.

Tahran - "Günün Görüşü" - İran Dışişleri Bakanlığı Pazartesi akşamı "ABD'nin İran'a karşı Körfez suları ve Hürmüz Boğazı'ndaki seyrüsefer güvenliğine ilişkin tekrarlayan suçlamalarını reddettiğini" duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, "Bu suçlamalar tamamen reddedilir ve asılsızdır" dedi ve ekledi: "Körfez ile bölgesel ve uluslararası suların güvenliğini sağlamada en etkili ülke olan İran, güvenliği sağlamak için sürekli çalışıyor. dedi

Açıklamada, "Yabancı askeri güçlerin Körfez sularında varlığının devam etmesi" göz önünde bulundurularak, "İran'ın Körfez'deki son eylemi, uluslararası denizcilik yasa ve kararlarını ihlal etmesi nedeniyle bir mahkeme kararıyla gerçekleştirilmiştir" denildi. Sputnik'e göre, bölgemizdeki deniz taşımacılığının güvenliğini tehdit eden şey bu.

Beyaz Saray Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby geçen Cuma günü İran'ın ticari denizcilik faaliyetlerine müdahale ettiği iddiasıyla Amerika'nın Körfez'deki askeri konumunu güçlendireceğini duyurdu.

Kirby, düzenlediği basın toplantısında, "ABD Savunma Bakanlığı, Basra Körfezi'ndeki savunma konumumuzu güçlendirmek için bir dizi hamle yapacak." dedi.

"Amerika, önümüzdeki haftalarda, uluslararası deniz güvenliğini inşa etmek için koordinasyonu ve birlikte çalışabilirlik olasılığını artırmaya çalışacak" diye ekledi ve devam etti: "Amerika, İran'la tırmanma veya çatışma peşinde değil." dedi

John Kirby, bu adımın İran'ın son iki yılda 15 ticari geminin seyrine müdahale etmesinden sonra geldiğini açıkladı.

Bu, ABD Deniz Kuvvetleri'nin Nisan ayı sonlarında "İran'ın Umman Körfezi'ndeki Marshall Adaları bayrağını taşıyan bir petrol tankerine el koyduğunu" açıklamasından sonra geldi.

Ve "Associated Press" ajansı, "ABD Donanması'nın Beşinci Filosunun" petrol tankerinin el koyma sırasında bir imdat çağrısı yaptığını söylediğini" bildirdi ve "İran'ın eylemlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve bölgesel güvenlik ve istikrarı istikrarsızlaştırdığını" vurguladı.

Aynı ay içinde ABD Donanması, bölgedeki güvenliği desteklemek için Tomahawk seyir füzeleri ile donatılmış bir nükleer denizaltıyı Orta Doğu'ya gönderdiğini duyurdu.

"Jerusalem Post" gazetesinin haberine göre, ABD Donanması sözcüsü Timothy Hawkins yaptığı açıklamada, "denizaltının Bahreyn'de konuşlanmış ABD Beşinci Filosunu desteklemek için konuşlandırıldığını" söyledi.

Sözcü, "Denizaltı, bölgede deniz güvenliği ve istikrarının yayılmasına yardımcı olmak için ABD Beşinci Filosuna gönderildi." dedi

Kaynak:Haber Kaynağı