İran'dan Kazakistan Yorumu

İran'dan Kazakistan Yorumu

İran, Kazakistan'daki gelişmeleri ve protestoların tırmanmasını yakından izlediğini açıkladı.

Tahran Perşembe günü yaptığı açıklamada, son protestolar ve Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev'in olağanüstü hal ilan etmesi ışığında Kazakistan'daki gerilimleri ve gelişmeleri yakından izlediğini doğruladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatipzade yaptığı açıklamada, İran'ın Kazakistan'daki mevcut gelişmeleri "yakından izlediğini" belirterek, ulusun istikrar ve güvenliğinin İran için önemli olduğunu ve durumun yabancı ajanların müdahalesine izin vermemesi veya hazırlamaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Hatipzade , Kazakistan hükümeti ve halkının "dost, kardeş ve komşu" Kazakistan halkının sorunlarını dış müdahale olmaksızın barışçıl ve diyalog yoluyla ulusal çıkarlara hizmet edecek şekilde çözebileceğini söyledi.

DURUM KÖTÜLEŞİYOR

Protestocuların belediye başkanının ofisine girmesi ve çevrede silah sesleri duyulması üzerine çatışmalar yeniden başladı ve batı Kazakistan'ın diğer bölgelerine yayıldı .

Tokayev, Çarşamba günü ülkesinin huzursuzluğuna değinerek, Yeni Yıl enerji fiyatlarındaki artışla ilgili büyük protestolara " güçlü" bir yanıt verme sözü verdi.

Televizyonda yayınlanan bir konuşmada Tokayev, “Almatı saldırıya uğradı, yıkıldı, tahrip edildi, Almatı sakinleri teröristlerin , haydutların saldırılarının kurbanı oldu , bu nedenle bizim görevimiz … devletimizi korumak için mümkün olan tüm önlemleri almak.”

Kaynak:Haber Kaynağı