İran’dan ABD’ye Sert Tepki: Saldırılar Uluslararası Hukukun Açık İhlali

İran’dan ABD’ye Sert Tepki: Saldırılar Uluslararası Hukukun Açık İhlali

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD’nin ateşkesi birçok kez ihlal eden operasyonlarını ve İran ile bölgedeki bazı ülkelere yönelik tehdit dilini sert sözlerle kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD’nin ateşkesi birçok kez ihlal eden operasyonlarını ve İran ile bölgedeki bazı ülkelere yönelik tehdit dilini sert sözlerle kınadı.

İran’ın Mehr Haber Ajansı’na göre Bekayi, Perşembe sabahı Bandar Abbas bölgesine düzenlenen Amerikan askeri saldırısını “şiddetle kınadığını” belirtti. Bekayi, İran’ın toprak bütünlüğü ve ulusal egemenliğine yönelik bu saldırgan eylemlerin, uluslararası hukukun ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın açık ihlali olduğunu vurguladı.

Bekayi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, “Amerikalı saldırganları hesap vermeye zorlamak” için hukuki sorumluluğunu yerine getirmekle yükümlü olduğunu ifade etti.

ABD’nin ateşkesi sürekli ihlal ettiğine dikkat çeken Bekayi, özellikle Körfez bölgesi ve açık denizlerde ticari gemilere yönelik saldırılar ile son günlerde İran’ın güney bölgelerine düzenlenen hava saldırılarını hatırlattı. Bekayi, İran’ın BM Şartı’nın 51. maddesi uyarınca ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için gerekli tüm tedbirleri alma kararlılığında olduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Amerikalı yetkililerin İran ve bölgedeki bazı ülkelere yönelik tehditkâr söylemlerini de kınadı. Bekayi, özellikle Umman Sultanlığı’na yönelik tehdit diline tepki göstererek, Tahran’ın “kardeş ve dost Umman Sultanlığı” ile dayanışma içinde olduğunu söyledi.

Bekayi, yıllardır bölgesel barış ve güvenlik için yapıcı ve sorumlu bir rol oynayan, diplomatik süreçlerde arabuluculuk çabaları yürüten bir BM üyesi ülkenin “yok edilmekle” tehdit edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Bekayi, bu tür tehditlerin yalnızca güç kullanma tehdidini yasaklayan temel ilkenin ihlali olmadığını, aynı zamanda uluslararası ilişkilerde kaos ve zor