İran ve Venezuela 20 yıl Sürecek Anlaşma İmzaladı

İran ve Venezuela 20 yıl Sürecek Anlaşma İmzaladı

İran ve Venezuela 20 yıllık stratejik işbirliği belgesi imzaladı

Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi, Venezüellalı mevkidaşı Nicolas Maduro ile siyasi, kültürel, turizm, ekonomik, petrol ve petrokimya alanlarındaki diğer işbirliği belgelerine ek olarak Tahran'da 20 yıllık kapsamlı bir stratejik işbirliği belgesi imzaladı.

İran haber ajansları tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında Raisi, "İran İslam Cumhuriyeti'nin dış politikası, dost ve komşu ülkelerle ilişkileri sürdürmeye odaklanıyor ve Venezuela ile bu alanda işbirliği her zaman iyi olmuştur" dedi.

Bu 41 yılda yaptırımlar ve tehditler her zaman çok sayıda oldu, ancak İran ulusu bu tehditleri taleplerini gerçekleştirmek için bir fırsat olarak kullanmaya çalıştı” dedi.

Beyaz Saray sözcüsü, politikalarının sefil bir şekilde başarısız olduğunu açıkladığında, İran'ın gücünü ve zaferini gösteriyor... Venezuela zor yıllar geçirdi, ancak Venezuela halkının ve Venezuela başkanının iradesi yaptırımların başarısız olmasına yol açtı. " dedi

Venezüella'nın ağır yaptırımlara yanıt verdiğine dikkat çekerek, bunun herkese direnişin işe yaradığını ve düşmanı geri çekilmeye zorladığını kanıtladığını vurguladı.

İki ülke arasında 20 yıllık ortak işbirliği belgesinin imzalanması, iki ülkenin ikili ilişkileri güçlendirme kararlılığını yansıtıyor” dedi.

Reisi "İslam Cumhuriyeti'nde bilim ve teknoloji alanında iyi adımlar atıldı ve deneyimlerimizi Venezuela ile paylaşabiliriz ve bilgi tabanlı şirketler ve bilim ve teknoloji parkları bize çeşitli alanlarda iyi ilişkiler sağlayabilir" dedi.

İran cumhurbaşkanı, "Tahran ile Karakas arasındaki seyahatin başlaması, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirebilecek iyi bir işbirliği zemini sağlıyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Maduro imza töreninden sonra yaptığı açıklamada, "Petrol, bankacılık, bilim ve ekonomi gibi çeşitli sektörlerde Tahran ile ortak işbirliği olacak" dedi ve Venezuela'nın "İran'ın yaptırımlarla yüzleşme konusundaki tarihsel deneyimiyle ilgilendiğini" kaydetti.

Yaptırımlarla yüzleşmek için uzun bir yolumuz var, ancak başarılı olacağız ve başımızı dik bir şekilde çıkacağız” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı