İran ve Suudi Arabistan Anlaştı Büyükelçilikler Yeniden Açılıyor

İran ve Suudi Arabistan Anlaştı Büyükelçilikler Yeniden Açılıyor

İran ve Suudi Arabistan, iki ay içinde ilişkileri sürdürme ve iki büyükelçiliği yeniden açma konusunda anlaştılar ve iki taraf arasındaki görüşmelere ev sahipliği yaptıkları için Irak ve Umman Sultanlığı'na teşekkür ettiler..

İran ve Suudi Arabistan, Çin'in ev sahipliği yaptığı müzakereler sonrasında 2016'dan beri kopan diplomatik ilişkilerin yeniden başladığını duyurdu.
Suudi Basın Ajansı (SPA) ve İran resmi haber ajansı IRNA tarafından yayınlanan açıklamada, görüşmelerin ardından, “Suudi Arabistan Krallığı ve İran İslam Cumhuriyeti, aralarındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasını içeren bir anlaşmaya varıldı denildi .
Riyad ve Tahran arasındaki ilişkiler, krallığın Nimr al-Nimr adlı muhalif bir Şii din adamını idam etmesinin ardından 2016'da koptu.
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Amiral Ali Shamkhani, Suudi mevkidaşı ile Çin'de "Tahran ile Riyad arasındaki sorunları kesin olarak çözmek için" kapsamlı görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.
Nisan 2021'den bu yana Irak, iki rakip ülkenin güvenlik yetkilileri arasında görüşler arasında köprü kurmak için bir dizi toplantıya ev sahipliği yaptı.
İran ve Suudi Arabistan yaptıkları ortak açıklamada, “2021-2022 yılları arasında iki taraf arasında gerçekleştirilen diyalog turlarına ev sahipliği yaptıkları için Irak ve Umman Sultanlığı'na teşekkür ederken, iki taraf da yönetime takdirlerini ve teşekkürlerini iletti.
Suudi Haber Ajansı, görüşmelere ev sahipliği ve sponsorluk yaptıkları ve onları başarılı kılma çabaları için Çin Halk Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti hükümetine teşekkür etti
Kaynak: TEVHİDHABER