İran Dışişleri Bakanı: İran Terörsüz Afganistan'dan Yana

İran Dışişleri Bakanı: İran Terörsüz Afganistan'dan Yana

İran Dışişleri Bakanı Amir-Abdollahian, eski Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'yi telefonla arayarak İran'ın tüm Afgan partileri arasında diyalogu savunduğunu vurguladı.

Tercüme Haber /Tevhidhaber

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdollahian, eski Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'ye Salı gecesi yaptığı telefon görüşmesinde, "İran, savaş ve terörden arındırılmış bir Afganistan'dan yanadır" dedi.

Amir-Abdollahian, İran'ın Afganistan'da ülkenin sosyal ve etnik yapısını yansıtan kapsayıcı bir hükümet kurmak için tüm taraflar arasında bir diyalog politikası benimsediğini belirterek, "Afganistan barışa ancak bu şekilde ulaşabilir" diye ekledi.

İran'ın Afganistan'ın mevcut koşullarını hafifletmek için sınırlarını ve sınır kapılarını açık tutacağını ve iki ülke arasındaki ticareti sürdüreceğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca Afganistan'daki mevcut durumdan ABD'nin ve onun yirmi yıllık askeri varlığının sorumlu olduğunu, ancak şimdi gelip bu duruma son vermesi gerekenin Afgan halkının iradesi ve düşüncesi olduğunu açıkladı.

Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Afganistan'ın üst düzey yetkililerinin bu durumu aşmak için ellerinden geleni yapacaklarını ve asıl meselenin Afganistan halkının iradesini elde etmek olduğunu söyledi.

Karzai, İran'ın çabalarına teşekkür ederek, Afganistan'ın üst düzey yetkililerinin ve Taliban da dahil olmak üzere ileri gelenlerin, İran'ın daha önce yaptığı gibi desteklemeye devam etmesini istedikleri görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Kudüs Gücü Komutanı Tuğgeneral İsmail Kaani , İran'ın Taliban ile temas halinde olduğunu ve Hareket ile diplomatik çabaları harekete geçirmeye çalıştığını söyledi .