İran Cumhurbaşkanı: Yemen  Kuşatması Acilen Krılmalıdır

İran Cumhurbaşkanı: Yemen Kuşatması Acilen Krılmalıdır

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi, Yemen'deki kuşatmanın acilen kırılması gerektiğini ve Yemen halkının kendi kaderini tayin etmesi gerektiğini vurguladı.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Tasnim Uluslararası Haber Ajansı ise Raisi'nin bu öğleden sonra Tahran'a gelen Katar Devlet Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında şunları aktardığını söyledi: Yemen meselesi başta olmak üzere bölgesel meseleler ve kuşatmanın bir an önce kırılması gerekiyor.” Ve Yemen halkı kendi kaderini tayin etmeli.

Reisi "Bölgesel sorunların bölgedeki hükümet yetkilileri tarafından çözülmesi gerektiğini ve yabancı ve Batılı ülkelerin müdahalesinin sadece güvenliği sağlamakla kalmayıp bölgenin güvenliğine zarar vereceğini de sözlerine ekledi.

Katar Emiri ve beraberindeki heyetin İran İslam Cumhuriyeti'nin davetini kabul ederek İran'ı ziyaret etmesinden memnunuz ve bugün onları ağırlıyoruz.

Bugünkü görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, turizm ve enerji alanlarında genişletilmesinin vurgulanmasının yanı sıra iki ülke arasında ortak yatırımlar yapılmasının gerekliliği vurgulandı.

Raisi, "Mart ayında dost, kardeş ve komşu Katar Devleti'ne yaptığım ziyarette, ilişkilerimizin geliştirilmesine yönelik müzakereler yapılmış ve ön tedbirler alınmış olup, bugünkü toplantıda bu hususlarda bir sonuca varılırsa, gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. iki ülke ve ortak bir komitenin toplanması mümkün dedi

Reisi Ortak noktalarımızdan biri, bölgesel sorunların çözümünün bölgedeki devlet yetkilileri tarafından yapılması gerektiği, yabancı ve Batılı ülkelerin müdahalesinin sadece güvenlik getirmeyeceği, bölge güvenliğine de zarar vereceğidir. " dedi

Raisi, işgal altındaki Filistin'deki durumla ilgili olarak, "Filistin'in ve Kudüs-ü Şerif'in kurtuluşunu, Gazze'deki kuşatmayı kırmanın ve Siyonist varlığın korkunç suçlarını durdurmanın gerekliliğini vurguluyoruz" dedi.

Reisi El-Cezire muhabiri Sherine Abu Oqla'nın ailesine ve Katar Devlet Emiri'ne şehadetinden dolayı taziyelerini ileterek, "Bu tür suçları işlemek Siyonist oluşuma güvenlik getiremez ded,

Reisi "Elbette sadece El Cezire için değil, dünyadaki tüm gazetecilere taziyelerimizi sunmalıyız, çünkü Siyonist varlığın elinde özgür bir gazeteci şehit oldu ve gazeteciler sesi yaydıkları için gurur duymalılar. Filistin halkının mazlumlarının dünyaya duyurulmasını ve bu suçun devam etmeyeceğini” ifade etti.

Raisi, Afgan dosyasıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Afgan halkının tüm siyasi akımları ve halkları kapsayan kapsamlı bir hükümeti olmalı ve bu ülkede sürdürülebilir güvenliği sağlamalıdır.

Katar Devlet Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani basın toplantısında yaptığı açıklamada, "İran cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum ve İran'da bulunmaktan mutluyum ve iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlam olduğunu düşünüyorum. dedi

Şeyh Tamimran cumhurbaşkanının son Katar ziyareti önemliydi çünkü bu iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmede bir faktördü." Bugün burada, ilişkileri daha da güçlendirmeyi istediğimizi teyit etmek için buradayım. dedi.