"İran, BRICS'in dolarsızlaştırma tedbirlerini destekliyor"

"İran, BRICS'in dolarsızlaştırma tedbirlerini destekliyor"

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı 15. BRICS Zirvesi'nde İran, BRICS'in dolarsızlaştırma tedbirlerini desteklediğini vurguladı.

İran Cumhurbaşkanı dün 15. BRICS Zirvesi'nde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"İran, BRICS'in üyeler arasındaki ekonomik ilişkilerin dolarsızlaştırılması, milli para birimlerinin kullanılması ve BRICS'in ödeme ve finansal kalkınma mekanizmalarının güçlendirilmesi yönündeki başarılı çabalarını güçlü bir şekilde destekliyor."

Reisi, İran'ın BRICS'e üyeliğinin faydalarının tarih yazacağını belirterek şunları ekledi:

"Bu üyelik, uluslararası alanda adalete, hakkaniyete, ahlaka ve sürdürülebilir barışa doğru yeni bir sayfa açacak ve daha güçlü bir adım atacaktır."

Cumhurbaşkanı Reisi konuşmasının bir diğer bölümünde şunları kaydetti:

"Sultacılık, adaletsizlik, ayrımcılık ve ahlaki kriz dünyayı zor duruma soktu."

İran'ın 5 BRICS üyesinin tamamıyla önemli siyasi ve ekonomik iş birliğine hazır olduğunu belirten Reisi, şunları ekledi:

"Son dönemde bu işbirliklerinin sıçramasına ve derinleşmesine açıkça tanık oluyoruz. İran benzersiz kapasiteye sahiptir ve siyasi, güvenlik, ekonomik, mali ve sosyal alanlarda bu birliğe katılmaya hazırdır."

Cumhurbaşkanı, ırkçı politikaların devam etmesini ve baskı, işgal ve devlet terörisminden kaynaklanan güvensizliği küresel güneydeki zorluklardan biri olarak değerlendirerek şunları söyledi:

"Bu politikalar Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını engellemekle kalmamış, aynı zamanda onları kalkınma hakkından da mahrum bırakmıştır."