Irak'tan Suud Açıklaması

Irak'tan Suud Açıklaması

İran-Suudi Arabistan diplomatik ilişkileri yeniden başlayabilir

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Al-Sahhaf, "Irak, bölgede uzlaşma ve denge inşa etmek için toplu diyalog ilkesine dayalı Irak politikasının bir parçası olarak Tahran ve Riyad arasındaki beşinci tur müzakerelere ev sahipliği yaptı" dedi.

İki ülke arasındaki görüşmeler sakin, olumlu ve anlayışlı bir atmosferde gerçekleşti" dedi. "İran-Suudi görüşmeleri çeşitli konuları içeriyordu ve görüşmelerde Başbakan Mustafa el-Kadhimi de hazır bulundu."

Görüşmeler devam ediyor ve önemli ve temel anlaşmalara varma yolunda ilerliyor ve İran ile Suudi Arabistan arasındaki siyasi ve diplomatik ilişkiler yeniden başlayabilir" dedi.

Irak'ın, Tahran-Riyad müzakerelerinin beşinci turunu desteklemek de dahil olmak üzere bölgesel ve uluslararası işbirliğini koordine etmede büyük adımlar attığını ve bu tür görüşmelerin bölgesel düzeyde daha fazla istikrar ve dengeye ve ayrıca güçlenmeye katkıda bulunacağını söyledi.

Irak Dışişleri Bakanı daha önce, Bağdat'ın ev sahipliğinde Riyad ile Tahran arasındaki beşinci tur müzakerelerin atmosferini olumlu olarak nitelendirdi.

Irak Dışişleri Bakanı daha önce Irak hükümetinin Tahran ile Riyad arasında bir anlayış için iyi bir fırsat yaratmak için elinden geleni yapacağını belirtmişti.

İran-Suudi görüşmelerinin beşinci turunun Mart ayında yapılması planlanıyordu, ancak Suudi Arabistan'ın bir dizi Şii vatandaşını toplu olarak infaz etmesinin ardından durduruldu. Geçtiğimiz birkaç ay içinde Bağdat, iki taraf arasında dört tur müzakereye ev sahipliği yaptı.