Irak ve Suriye'den Ortak Eylem Planı

Irak ve Suriye'den Ortak Eylem Planı

Irak ve Suriye, sınır ötesi uyuşturucu ticaretiyle mücadeleyi görüşüyor

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Reuters'in bildirdiğine göre, Irak ve Suriye dışişleri bakanları Pazar günü Bağdat'ta yaptıkları bir toplantıda ortak sınır ötesi uyuşturucu kaçakçılığını sona erdirmenin yollarını tartıştılar .

Hüseyin, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mekdad ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Bugün Irak ve Suriye arasında uyuşturucu ticaretiyle mücadelede işbirliğini görüştük. Irak'ın kaçakçılık için bir koridor olduğu biliniyor ve ne yazık ki Irak toplumunda uyuşturucu tüketimi başladı." Cumartesi akşamı iki günlük bir ziyaret için Bağdat'ta.

Hüseyin, Irak'ta yaklaşık 250 bin kişi olduğunu tahmin ettiği Suriyeli mültecilerin insani krizinin de ikili görüşmelerin bir parçası olduğunu söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Esad'ın rejimine karşı protestoları bastırması nedeniyle 12 yıl süreyle askıya alınan Suriye'nin birliğe tam üyeliğini Arap devletlerinin eski haline getirmeyi kabul etmesinden sonra geçen ay Arap Ligi zirvesinde sıcak bir şekilde karşılandı .

Esad'ı memnuniyetle karşılayan Arap devletleri, Esad'dan Suriye'de üretilen ve bölgeye kaçırılan uyuşturucuda gelişen bir Suriye ticaretini engellemesini istiyor.

Suriye hükümeti, Suriyeli yetkililerin ve Esad akrabalarının Batı yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldığı ticarette herhangi bir rolü olduğunu reddediyor.

Arap hükümetleri ve Batı, Şam'ı son derece bağımlılık yapan ve kazançlı amfetamin captagon'u üretmek ve bunun Körfez'e kaçakçılığını organize etmekle suçluyor.

Pazar günkü toplantıya katılan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir Irak hükümet yetkilisi Reuters'e verdiği demeçte, Irak ve Suriye dışişleri bakanlarının ayrıca Suriye'nin yasadışı ticareti durdurmak için "sahada attığı adımları" tartıştığını söyledi.

Hüseyin, Bağdat ziyareti sırasında Irak cumhurbaşkanı, başbakanı, meclis başkanı ve Yüksek Yargı Konseyi başkanı ile de görüşeceğini söyledi.

Kaynak:TEVHİDHABER