İngiltere Yüksek Mahkemesi, Suudi Arabistan'a Silah Satışı Davasını Yeniden Görüşüyor

İngiltere Yüksek Mahkemesi, Suudi Arabistan'a Silah Satışı Davasını Yeniden Görüşüyor

Londra'daki Yüksek Mahkeme, İngiliz hükümetinin Suudi Arabistan'a Yemen'deki savaşta kullanılabilecek silah satışını yeniden başlatma kararının yasallığını değerlendiriyor.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Bugün, Salı, Londra'daki Yüksek Mahkeme, İngiliz hükümetinin Suudi Arabistan'a Yemen savaşında kullanılabilecek silah satışını yeniden başlatma kararının yasallığını değerlendiriyor.

İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu "Silah Ticaretine Karşı Kampanya", İngiliz hükümetini uluslararası hukukun ihlaline katkıda bulunmak ve dünyanın en büyük insani felaketine neden olmakla suçlayarak dava açtı.

Dava, İngiltere'nin 2020'de Suudi Arabistan'a silah satışının yeniden başlayacağını duyurmasının ardından açılmıştı ve yasal incelemenin hafta sonuna kadar uzaması bekleniyor.

Duruşma öncesinde örgütün medya koordinatörü Emily Abel, İngiliz hükümetini Yemen'de meydana gelen "savaş suçları ve sivillerin öldürülmesinden çok kârla ilgilenmekle" suçladı.

Örgüt, hükümete karşı açtığı davayı ilk olarak 2019'da bir temyiz mahkemesinin İngiltere'nin Suudi Arabistan'a silah satma ruhsatının yasa dışı olduğuna karar vermesiyle kazandı.

Mahkeme o sırada "hükümetin silah satışlarının insan hakları taahhüdünü ihlal edip etmediğini değerlendirmediğini" söyledi ve "konuyu yeniden gözden geçirmesini" emretti.

Eski İngiltere Başbakanı Liz Terrace, Uluslararası Ticaret Bakanı olarak görev yaptığı süre boyunca bir inceleme yaptı ve 2020'de ihracat lisanslarının yeniden başlayacağını duyurdu.

Ve Terrace, o sırada Riyad'ın "münferit olayların" varlığına rağmen "uluslararası insancıl hukuka uyma konusunda gerçek bir niyeti ve yeteneği olduğuna" inanıyordu.

Buna karşılık örgüt, Terrace'ı silah satışlarının denetimini "yalnızca onaylamakla" suçladı. Örgütün bir sözcüsü, Terrace'ın "münferit olaylara" atıfta bulunmasını "İngiliz silahlarıyla hayatları mahvolan tüm Yemenlilere tamamen saçma ve derinden aşağılayıcı" olarak nitelendirdi.

Sivil toplum kurumu Oxfam, Suudi hava saldırılarının "Yemen'deki sivillere yönelik saldırıların önemli bir kısmından sorumlu olduğunu" söyledi ve "İngiltere'deki silah satışlarının yasallığının incelenmesi ve derhal durdurulması gerektiğini" ekledi.

Oxfam , Suudi koalisyonunun Ocak 2021 ile Şubat 2022 arasında Yemen'de sivillere yönelik yüzlerce saldırıda Birleşik Krallık ve ABD tarafından sağlanan silahları kullandığını doğrulayarak , "İngiltere, Suudi Arabistan'ın en büyük silah tedarikçisi olarak ikinci sırada yer aldı.