İlham Aliyev Hükümetinin İsrail'e Karşı Sessizliği

İlham Aliyev Hükümetinin İsrail'e Karşı Sessizliği

İlham Aliyev Hükümetinin İşgalci İsrail'e Karşı Sessizliğe Büründü

Azerbaycan Cumhuriyeti'ndeki dindar kesim ve parti liderleri, Siyonist rejim askerleri ve yerleşimcilerinin Mescid-i Aksa'da son zamanlarda işledikleri cinayetlerini kınarken, İlham Aliyev hükümeti bu konuda sessiz kalmıştır.

 

Bu bağlamda, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bir kaç sosyal ve siyasi aktivisti, son zamanlarda siyonist ordunun Filistin'nin mazlum halkına karşı işlediği suçları kınadı. Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mutlim Rahimli ," Arap dünyasının bu konuya ilgisizliği affedilemez ve tüm hükümetler ve adalet arayan insanlar bu suçlara tepki vermelidir." ifadelerine vurgu yaptı.

Geçtiğimiz birkaç gün içinde, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin sosyal ve siyasi aktivisti, son zamanlarda Siyonist rejim askerlerinin mazlum Filistin halkına karşı işlediği suçları kınadı. Ancak İlham Aliyev hükümeti, işgal altındaki Filistin topraklarındaki islenen bu cinayetlere karşı sessiz kalmıştır.

İlham Aliyev hükümetinin bu sessizliği, Türkiye hükümeti ve halkının siyonist İsrail rejiminin zulmünü kınamanın yanı sıra mazlum Filistin halkına yardım etmek için uluslararası topluma başvurduğu bir dönemde gerçekleşiyor. Oysa İlham Aliyev hükümeti Türkiye'yi Azerbaycan Cumhuriyeti'nin stratejik müttefiki olarak tanıtıyor ve iki ülkenin bölgesel ve uluslararası arenadaki konumlarının aynı olduğuna inanıyor.

Bu bağlamda, Azeri yetkililer stratejik müttefiklerine eşlik etmeye istekli değiller. İktidar partisinin bazı temsilcileri ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin aktif siyasetçileri, İlham Aliyev hükümetinin resmi tutumlarını dile getirdiler.

Örneğin Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi'nin tanınmış bir üyesi ve Azeri yetkililerin resmi olmayan sözcüsü Fazıl Mustafa Gazanferoğlu, Mescidi Aksa'ya yapılan saldırıyı kınamasına rağmen Azerbaycan Cumhuriyeti'nin İsrail rejimine olan bağnazlığını terk etmesi gerektiğini vurgulayarak "  Azerbaycan Cumhuriyetinin dostu olduğunu iddia eden İsrail rejimine yönelik taassup öldürülmelidir." dedi.

İlham Aliyev hükümetine bağlı siyasetçiler ve yetkililer çeşitli yollarla Azerbaycan Cumhuriyeti'nin dindarlarını İran'la ilişkilendirmeye ve aleyhine dava açmaya çalışıyorlar.

Aslında Azeri yetkililer, komşu hükümetlere bağımlılık ve İran için casusluk yapma gibi suçlamalarla son yıllarda, dindar kesimi hapse atarak ve onları bütçe ve sosyal yardım olanaklarından mahrum bırakarak Azerbaycan Cumhuriyeti toplumunun büyük bir kısmına ek baskı uygulamak için pek çok çaba sarf ettiler.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Müslüman halkı tarihi, kültürel ve dini ortaklıkları nedeniyle İran'ı anavatanları olarak görüyor ve kendilerini İranlı olarak biliyor.

Her halükarda, İlham Aliyev hükümetinin kamuoyunun isteğine bakmadan işgal altındaki Filistin topraklarında Siyonist İsrail rejiminin cinayetlerini kınamayı ilk kez reddetmiyor.

İlham Aliyev hükümetinin son günlerdeki suskunluğunun aksine, İslam partisi, Adalet Partisi, Müslüman Birlik Hareketi gibi Bakü iktidarından bağımsız dini siyasetçiler ve partilerin yanı sıra, siyasi aktivistler ve sosyal medya kullanıcıları, çocuk katili İsrail'in son zamanlarda işlediği cinayetleri kınamıştır.

Parstoday