Hz. Ali'nin, Şehadeti Anlatılacak

Hz. Ali'nin, Şehadeti Anlatılacak

Diyanet İşleri Başkanlığı, Hz. Ali'nin şehit edilişinin yıldönümünü Türkiye genelinde bütün camilerde mevlit ve vaaz ile anacak.

Hz. Muhammed'in (sas) damadı ve Müslümanların dördüncü halifesi Hz. Ali, şehit edilişinin 1346. yıldönümüne denk gelen 3 Ekim Çarşamba günü teravih namazından önce verilen vaazlarla anlatılacak. Namazdan sonra da Mevlid-i Şerif'ler okunarak Hz. Ali ve Ehl-i Beyt için dua edilecek.




Diyanet İşleri Başkanlığı, Hz. Ali'nin şehit edilişinin yıldönümünü Türkiye genelinde bütün camilerde mevlit ve vaaz ile anacak. Hz. Ali'nin, şehit edilişinin 1346'ncı yıldönümüne denk gelen 3 Ekim Çarşamba günü, teravih namazından önce verilen vaazlarda konu Hz. Ali olacak. Namazdan sonra ise Mevlid-i Şerif'ler okunacak. Diyanet anma etkinliklerini sadece camilerle de sınırlı tutmayacak. Televizyon ve radyolardaki dini programlarda da Hz. Muhammed'in Hz. Ali'yi anlatan sözleri ışığında bütün yönleri ile halka tanıtılacak. Diyanet'in etkinliklerini destekleyen Alevi dernekleri, Hz. Ali'nin camilerde anlatılmasının her iki kesim arasında sevgiyi artıracağı görüşünde.

Diyanet son üç yıldır Türkiye genelinde anma programları düzenliyor. Ramazan ayındaki vaaz ve irşat programlarında Hz. Ali'ye ağırlıklı yer verilecek. Ramazan ayı süresince camilerde 'Hz. Ali'nin şehadeti', 'Hz. Ali'nin hayatı' gibi konular vaazlarda anlatılacak. 3 Ekim günü ayrıca, başta Hz. Muhammed ve Hz. Ali olmak üzere Ehl-i Beyt'in, Sahabe-i Kiram'ın ve İslam büyüklerinin ruhlarına ithafen uygun görülecek bir camide mevlit programı düzenlenecek.

Bazı Alevi dernekleri Diyanet'in bu girişimini güzel bulmakla beraber karşı çıkanlar da bulunuyor. Ehli Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun, camilerde Hz. Ali'nin anlatılmasından daha doğal bir şey olamayacağını belirtiyor. "Hz. Ali Ehli Beyt'in başıdır. Onun ilminden herkes istifade etmelidir. Nitekim dinimizi öğrenmede en büyük kaynaklardan birisi de Hz. Ali'dir." diyen Altun, Diyanet'i bu çalışmalarından dolayı kutladığını belirtti. Altun, "Bugüne kadar her şeye karşı çıkanlar artık yavaş yavaş kayboluyor. Bu tür programlara destek verdiğimiz için bizi hain olarak nitelendirenler oldu. Ancak cehalet ortadan kalktıkça bunların sayısı azalıyor." şeklinde konuştu.

Eskişehir Hacıbektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı İrfan Çetinkaya da camilerde Hz. Ali'nin anlatılmasının her iki kesim arasında sevgiyi artıracağına dikkat çekti. Müslümanların 4. Halifesi'nin şehadet yıldönümünün camilerde anlatılmasından daha doğal bir şey olamayacağını ifade eden Çetinkaya şöyle konuştu: "İki yıldır yapılan etkinlikler beni çok mutlu ediyor. Bu programlara karşı çıkanlar var. Onlar Aleviliği bilmeyen, her şeye karşı çıkan içimizdeki ateistler. Neye karşı çıktıklarını, neye muhalefet yaptıklarını da bilmezler. Bilseler eyvallah demeyeceğim. Camilerdeki programları her yönüyle destekliyorum."

zaman