Hür Dava Partisinden Yemen Açıklaması

Hür Dava Partisinden Yemen Açıklaması

Hür Dava Patisi Genel Merkezinden yapılan yazılı basın açıklamasında, Suudi Arabistan’ın öncülüğünde gerçekleştirilen Yemen’e yönelik askeri müdahalenin, ülkedeki Sünni ve Şii çatışmasını derinleştireceği uyarısında bulunuldu.

Suudi Arabistan’ın öncülüğünde, Arap ülkeleri tarafından oluşturulan koalisyon güçlerince Yemen’e yönelik gerçekleştirilen askeri müdahale ile ilgili Hür Dava Patisi (HÜDA PAR) Genel Merkezinden yazılı basın açıklaması yapıldı.
Açıklamada şu ifadeler yer verildi:
“Suudi Arabistan’ın öncülüğünde Yemen’e yönelik askeri müdahale, ümmet içinde mezhep temelli çatışma ve savaşların alevlenmesine sebep olacak nitelikte tehlikeli bir girişimdir. Yemen’de Husilerin yönetimi ele geçirmeye yönelik girişimine çoğunluğu körfez ülkesi olan pek çok İslam ülkesinin katıldığı askeri harekat, ülkede Sünni ve Şii çatışmasını derinleştireceknitelikte bir müdahaledir.  Suriye meselesinde başta İran, Türkiye ve Suudi Arabistan olmak üzere İslam ülkelerinin içine düştüğü suni kamplaşmanın yıkıcı sonuçları ortaydayken, bundan ders almayan bu ülkelerin yeni bir fitnenin ateşini yakmaya çalışmaları kabul edilemez. Pek çok ülkede birlikte ve barış içinde yaşayan, farklı mezheplere mensup Müslüman halkın, iktidar mücadelesine  mezhep temelinde alet edilip çatıştırılmasını kınıyor ve mahkum ediyoruz.
Yemen’de bugüne kadar yaşanan huzursuzluk ve çatışmalara ses çıkarmayan ülkelerin, emperyalistlerin izni ve desteği ile müdahale kararı alması, iyi niyetli bir adım değildir. Darbe gerekçesi ile askeri müdahaleyi gündeme getiren ülkelerin yakın geçmişte Mısır’daki kanlı darbeye verdikleri örtülü veya açık destek, söz konusu müdahalenin ilkesel değil ülke veya zümre çıkarına dayandığını göstermektedir. Hele ki Mısır’ın darbe sonrası oluşturulan gayrimeşru iktidarının askeri desteği ile bu müdahaleye girişilmiş olması, başlı başına bir fecaattir.
HÜDAR PAR olarak İslam ülkelerinde mezhep temelli yaşanan iç çatışmaları ve bu çatışmaları körükleyen nitelikteki dış müdahaleleri tehlikeli buluyor, tarafları bu fitneye alet olmama konusunda dikkatli olmaya davet ediyoruz. Suriye meselesinde yaptığımız uyarıların dikkate alınmaması sonucu yaşanan ve yaşatılan iç çatışmanın ortaya çıkardığı yıkım ve ölümlerden ibret alınması gerektiğini hatırlatıyoruz.

İLKHA