Hindistan Arakanlı Müslümanlara Zulüm Uyguluyor

Hindistan Arakanlı Müslümanlara Zulüm Uyguluyor

Hindistan Arakanlı Müslümanlara yönelik baskıyı artırıyor

Hindistan yönetimi, Cammu Keşmir bölgesinde Rohingya sığınmacıları tutuklamayı ve birçoğunu Myanmar'a sınır dışı etmeyi sürdürüyor.

Hindistan hükümetinin bölgede tutuklama kampanyalarını başlatmasından bu yana onlarca Arakanlı Müslümanın Hindistan'ın yaban noktalarına ve Bangladeş'e doğru kaçmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

Hindistan kolluk kuvvetlerinin Cammu Keşmir'de onlarca Rohingya Müslümanını gözaltına alması ve 2 sığınmacının Myanmar'a tehcir edilmesi, bölgedeki Arakanlı sığınmacılar arasında büyük paniklerin oluşmasına sebebiyet verdi.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilerde, tutuklanmaktan ve Myanmar'a sürülmekten endişelenen binlerce Arakanlı Müslümanın Cammu Keşmir'i terk ederek Bangladeş'e geçtiği, bunlardan bir kısmının ise Hindistan'ın uzak bölgelerinde farklı noktalara kaçtığı bildirildi.

Voice of America'ya demeç veren Arakanlı sığınmacı Nur Muhammed, mayıs ayı sonlarında ailesiyle birlikte Bangladeş'e geçtiğini açıkladı. 2012 yılından bu yana Cammu Keşmir'de yaşayan Muhammed, son zamanlarda söz konusu bölgede Arakanlı Müslümanların rastgele bir biçimde gözaltına alınarak hapse atıldığını dile getirdi.

Birleşmiş Milletler'in teslim ettiği kartlara sahip olan sığınmacıların bile Myanmar'a geri gönderilme tehlikesinin bulunduğunu söyleyen Muhammed, birçoğunun endişe içerisinde ne yapacağını bilemez halde olduğunu kaydetti.

Bangladeş, Arakanlıları sınırdan geri itiyor

Hindistan'dan Bangladeş'e geçen sığınmacıların sayısında artış olduğuna değinen Bangladeş İçişleri Bakanı Esaduzzaman Han Kemal, sınır muhafızlarına sığınmacıları geri itmeleri için talimatlar verdiğini ve gelişmeler hakkında Hindistan hükümetini bilgilendirdiklerini söyledi.

Arakanlı Müslümanlar hiçbir yerde istenmiyor

Myanmar'da kendilerine yöneltilen şiddetten kaçan Arakanlı Müslümanlar, Hindistan ve Bangladeş olmak üzere komşu ülkelere kaçışlarını sürdürüyor. Ancak son zamanlarda Hindistan'ın başlattığı kampanyalar ve Bangladeş'in sığınmacıları geri itmesiyle birçoğu sığınacak yer bulamıyor.

İslam ve Müslüman karşıtı olarak bilinen iktidar partisi BJP 2017 yılında, tüm Arakanlıları bölgeden sürgün etme kararı almıştı. Hindistan hükümeti, vilayet yönetimlerine verdiği talimatta, Rohingya Müslümanların tutuklanıp, Myanmar'a sınır dışı edilmesini istemişti.

Birleşmiş Milletler'in mülteci sözleşmesinin imzalanmadığı Hindistan'da, Rohingya Müslümanlar "yasa dışı göçmenler" olarak tanımlanıyor. Binlerce Arakanlı ülkeye yasa dışı bir biçimde giriş yaptığı iddiasıyla tutuklu bulunuyor. Son dört yıl içerisinde de yüzlercesinin Myanmar'a sürgün edildiği biliniyor.

Sosyal medya üzerinden Arakanlı Müslümanlara linç

Milliyetçi BJP partisinin Arakanlı sığınmacı karşıtı politikasını ülke geneline yayması beraberinde çeşitli Hindu milliyetçi grupların sosyal medya platformları üzerinden Arakanlı Müslümanların sınır dışı edilmesi konusunda kampanyalar başlattıkları ifade ediliyor. Hindu grupların Arakanlı Müslümanları "terörist" olarak adlandırdığı, hatta bazı "terör" saldırılarında onları hedef tahtasına koyduğu belirtiliyor. Ancak bu suçlamaların birçok kez yalanlandığı ve asılsız olduğu söyleniyor.(Ajanslar)