Hamas'dan Batı  Şeria Hamlesi

Hamas'dan Batı Şeria Hamlesi

Hamas’ın Gazze sorumlusu onlarca kişiyle temasa geçti ve işgalci rejim İsrail’e karşı eylem gerçekleştirmek için onlarla görüşüyor.

Kan news’in iddiasına göre, Filistin İslami Direniş Hareketi/Hamas direniş örgütü Gazze Şeridi'nin rehberliğinde, Batı Şeria’da direniş operasyonları yürütmek için çabalarını yoğunlaştırdı, Kan news Cumartesi günü kaynaksız bir raporda bunu bildirdi.

TV ağı, kaçırılan asker Gilad Shalit'in serbest bırakılması karşılığında 2011 yılında İsrail hapishanesinden serbest bırakılan Hamaslı bir adam olan Abdallah Arar'ın, son altı ay içinde 60 Batı Şeria Filistinlisiyle temas kurduğunu ve yeni direniş operasyonları gerçekleştirmek için onları işe almaya çalıştığını söyledi.

Raporda, Arar'ın sosyal medya reklamlarında telefonla çevrimiçi olarak bireylerle iletişim kurduğu ve son aylarda Hamas'a birkaç kişiyi işe almayı başardığı belirtildi. Arar'ın işe alımda özellikle yetenekli olarak görüldüğünü ve sık sık askere aldığı insanlara saldırılar için hedeflerin nasıl bulunacağı ve bomba inşa edileceği konusunda ayrıntılı talimatlar verdiği iddia ediliyor.

İsrail ve Hamas, Mayıs ayında direniş örgütünün İsrail şehirlerine ve kasabalarına binlerce roket fırlattığı ve İsrail'in Gazze Şeridi'nde yüzlerce misilleme hava saldırısı düzenlediği 11 günde savaştı. Ateşkes ilan edildi fakat üst düzey bir İsrailli savunma yetkilisi, uzun sürecek bir ateşkesin olmayacağını ve ateşkesi de “dengesiz” olarak nitelendir.

En son savaş turunda, Filistinli sireniş grupları Gazze'den gelen roket ateşini Kudüs'teki huzursuzluğa bağladı, hem Müslümanların kutsal Ramazan ayı boyunca tapınak Dağı'ndaki çatışmalara hem de Şeyh Cerrah mahallesinden bir dizi Filistinli ailenin tahliye edilmesi ve evlerinden çıkarılmak istenmesine bağlandı.

Haziran ayında yapılan bir ankette, Gazze çatışmasının ardından Filistin'in Hamas'a desteğinde çarpıcı bir artış oldu ve yaklaşık dörtte üçü İslamcı direnişçileri Kudüs'ü ve kutsal yerlerini savunmak için İsrail'e karşı savaşta galip olarak gördü.

Perşembe günü, Hamas'taki kaynaklar Lübnanlı bir gazeteye verdiği demeçte, İsrail'in katar fonlarının hafta sonuna kadar Gazze Şeridi’ne geçmesine izin vermemesi durumunda Gazze sınırındaki savaş öncesi tedirginlik durumunun daha da artacağını söyledi.

Siyonist rejim İsrail'in onayıyla Katar, son yıllarda Gazze'deki Hamas yöneticilerinin Strip'in elektrik santrali için yakıt ödemelerini, memur maaşlarını ödemelerini ve on binlerce yoksul aileye yardım etmelerini sağlamak için yüz milyonlarca dolar nakit dağıttı.

Müzakerelere aşina olan bir yetkili, bu ay İsrail Times'a yaptığı açıklamada, İsrail'in Mısırlı arabuluculara, daha önce yapıldığı gibi, denetlenmeyen Katar parasının şeride girmesine artık izin vermeyeceğini bildirdiğini söyledi.

Son haftalarda, İsrail'in üst düzey güvenlik kabinesindeki bakanlara, direniş örgütünü zenginleştirmeden Gazze'ye yardım ulaşmasını sağlayacak yeni bir öneri sunuldu. Ama nihai kararı henüz ulaşıldı.

Bu ayın başlarında ise Birleşmiş Milletler'in Katar fonlarının ödenmesinden sorumlu olmayı kabul ettiği açıklanmıştı.(The Times Of İsrael)