Hamas, Uluslararası Ceza Savcısı'nın açıklamasını kınadı

Hamas, Uluslararası Ceza Savcısı'nın açıklamasını kınadı

Hamas hareketi, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı'nın açıklamasına ilişkin yorum yaparak, işgal hükümetinin Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Güvenlik Bakanı Yoav Galant hakkındaki tutuklama ve gözaltı emirlerinin 7 ay geciktiğini söyledi.

Hamas hareketi, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Khan'ın, İşgal Hükümeti Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Güvenlik Bakanı Yoav Galant hakkındaki tutuklama ve gözaltı emirlerinin 7 ay geciktiği yönündeki açıklamasına yorum yaptı. .

Hamas, yaptığı açıklamada, Başsavcıya "işgal liderleri, subayları ve askerleri de dahil olmak üzere tüm savaş suçlularına karşı" tutuklama ve gözaltı emri vermesi çağrısında bulundu.

Hareket, Savcının bazı direniş liderlerine karşı tutuklama emri çıkararak "kurbanı cellatla eşitleme" girişimlerini şiddetle kınadı ve Filistinli direniş liderlerine BM tüzüklerini ve kararlarını ihlal etmeleri nedeniyle çıkarılan tüm tutuklama emirlerinin iptalini talep etti.

Amerikan internet sitesi "Axios" ise Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı'nın attığı adımın, İsrail'in uluslararası izolasyonunun artmasına yol açacağını ve ABD Başkanı Joe Biden yönetimi üzerindeki Netanyahu üzerindeki baskıyı artıracağını belirtti. ve Gazze'deki savaşı sonlandırın.

Pazartesi günü ICC savcısı, Hamas hareketinin liderlerinin yanı sıra Netanyahu ve Gallant hakkında da tutuklama emri çıkarılması çağrısında bulundu.

Başsavcı, Netanyahu ve Gallant'a atıfta bulunarak, "Dilekçelerde yer alan insanlığa karşı suçların, Filistinli sivillere yönelik yaygın ve sistematik bir saldırının parçası olarak işlendiğini ve bu suçların günümüzde de işlenmeye devam ettiğini" vurguladı.

Daha önce, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Taraf Devletler Kurulu, işgal altındaki Filistin'deki durumla ilgili soruşturmasında mahkemenin bağımsızlığını baltalamaya yönelik girişimlerden duyduğu üzüntüyü dile getirmişti.

Dernek, yaptığı açıklamada, mahkemenin soruşturmasıyla ilgili son dönemde yapılan bazı açıklamaların "misilleme tehdidi" oluşturduğunu belirterek, tüm ülkeleri mahkemenin bağımsızlığına ve tarafsızlığına saygı göstermeye çağırdı.

Bu, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partilerden Kongre üyelerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni, İsrailli yetkililere karşı herhangi bir tutuklama emri çıkarılacağı ve bunların "Amerikan misillemesiyle karşılanacakları" konusunda uyarmasının ardından geldi.

Kaynak:Haber Kaynağı