Hamas Şartlarını Açıkladı!

Hamas Şartlarını Açıkladı!

Hamas, İsrailli esirlerin serbest bırakılması için yeni şartları bildirdi.

Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya es-Sinvar, uluslararası arabuluculara, İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmanın ancak Gazze'de “tam bir ateşkesten sonra” ve “herkesi kapsaması” şartıyla mümkün olabileceğini söyledi.

İsrail'den yayın yapan ‘Makan 33’ televizyonu, Mısırlı kaynaklara dayandırarak, Yahya es-Sinvar’ın bir açıklamasını duyurdu. Bu habere göre, Yahya es-Sinvar uluslararası arabuluculara, eğer İsrail esirlerini canlı istiyorsa, esir değişiminin ancak "tam bir ateşkes" sonrasında ve “herkesi kapsayacak bir şekilde” olması şartıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Daha önce Gazze'deki seçilmiş Filistin hükümetinin Sözcüsü Tahir el-Nunu, Hamas'ın Gazze'deki İsrailli esirlerin serbest bırakılması için Tel Aviv ile yeni bir anlaşma üzerinde görüştüğü yönündeki bazı haberleri yalanlamıştı.

Yahya es-Sinvar’ın açıklamaları, Yediot Ahronot gazetesinin bu sabah erken saatlerde yayınladığı bir haberden sonra geldi.

Hamas’ın kalıcı bir ateşkes konusunda ısrar ettiğini ve geçici ateşkesi kabul etmek istemediğini iddia eden Yediot Ahronot gazetesi, yeni esir takası anlaşmasının Filistinli liderlerden Mervan el-Barguti, Abdullah el-Barguti ve Ahmed Saadat’ın da içinde olduğu Filistinlilerin serbest bırakılmasını içermesi gerektiğini bildirmesinin ardından geldi

Bugüne kadar İsrail’e koşulsuz desteğini açıklayan ABD hükümeti, Gazze'de acil ateşkes çağrısında bulunan birçok kararı veto etmişti. Bu konuda geçtiğimiz hafta yapılan son oylamada Washington, diğer 13 ülkenin oyununa karşı çıkarak Güvenlik Konseyi'nin diğer üyelerinin Gazze'deki savaşın sona erdirilmesi yönündeki talebini geri çevirmişti. Bu karara katılmayan diğer tek ülke ise çekimser kalan İngiltere olmuştu.

İsrail’in Gazze Şeridi'ndeki saldırıları sonucu, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 20.000'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

İsrailli yetkililer, Aksa Tufanı sonrasında Hamas'ın elinde 250'den fazla esir olduğunu iddia etse de Filistinli örgütler tarafından yapılan açıklamalar bu sayının çok daha fazla olduğu yönünde.

Hamas ile İsrail arasındaki birkaç geçici ateşkesin ardından 110 İsrailli esirin bırakıldığını bildiren İsrail ordusu, Hamas'ın elinde hâlâ 126’sı İsrailli ve 11’i yabancı uyruklu olmak üzere 137 esirin bulunduğunu söylüyor.(Ajanslar)