Halid Meşal Telegraph'a Konuştu

Halid Meşal Telegraph'a Konuştu

Halid Meşal, ateşkes için ilkesel şartları açıkladı: Madem füzelerimiz etkisiz neden o zaman herkes ateşkesi zorluyor?

Hamas lideri Halid Meşal, Telegraph'a verdiği röportajında, "Gazze'deki kuşatma kaldırılıncaya" dek İsrail'le ateşkesin mümkün olmadığını söyledi.

Hamas'ın ateşkesi kabul etmeyeceğini söyleyen Meşal, yapılacak herhangi bir anlaşmanın uzun vadede Filistinlilere siyasi ve ekonomik kazanımlar konusunda teminat vermesi gerektiğini ifade etti.

Bir yandan Kahire'deki arabuluculuk faaliyetleri devam ederken, Halid Meşal Hamas’ın üç ilkesel şartını şöyle sıraladı: "Gazze'de hava saldırılarıyla başlayan saldırganlığın sonlandırılması", "üç İsrailli öğrencinin öldürülmesinin ardından tutuklanan onlarca Filistinlinin serbest bırakılması" ve "Gazze'deki kuşatmanın kalıcı olarak kaldırılması."

"Bunlar bizim net taleplerimiz" ifadesini kullanan Meşal, "Halkımıza daha fazla acı çektirecek bir anlaşmayı kabul etmeyeceğiz. Yedi yıldır 1,8 milyon insan açık cezaevinde yaşıyor." dedi.

Halid Meşal’in talepleri, 2012'deki ateşkesin şartlarından daha geniş. Söz konusu anlaşma, sınır geçişlerinin açılması ve sahil kuşatmasının ferahlatılmasını içeriyordu.

Meşal, bundan böyle bu sınırlamaların kaldırılmasının yeterli olmayacağını, Gazze limanındaki ticarete de engel olan kuşatma kalıcı olarak kaldırılmadığı sürece Hamas'ın ateşkese yanaşmayacağını söyledi.

Bilindiği gibi, Mısır'da Abdülfettah Sisi'nin yönetimi darbeyle ele geçirmesinin ardından Hamas terör örgütü ilan edilmiş ve Refah kapısı kapatılmıştı. Sisi, daha sonra Mısır ve Gazze arasındaki hayati tedarik hatları olan tünelleri de abluka altına almıştı.

Halid Meşal, tüm bu engeller ortadan kaldırılmadığı müddetçe anlaşmanın da anlamsız olduğunu, bu şartların kabulü durumunda ise "herhangi bir arabulucu"yla çalışmaya istekli olabileceklerini ifade etti. 

Hamas lideri, İsrail'in Demir Kubbe sistemi karşısında büyük ölçüde etkisiz olduğu söylenen roketler hakkındaki soruya da, "Madem roketler etkisiz, o halde uluslararası topluluk niçin ateşkesi zorluyor?" şeklinde cevap vererek, roket saldırılarının İsrail'in yabancı destekçilerini ürküttüğünü söyledi. Hamas'ın roketlerin fizikî etkisinden çok İsrail'de uyandırdığı siyasi etkilerini hesaba kattığını hatırlatan Meşal, bu roketlerin Filistin halkının işgale karşı direnişinin sembolleri olduğunu açıkladı.

Halid Meşal, Hamas'ın öldürülen İsrailli öğrencilerin failleri ve olayın nasıl gerçekleştiği hakkında bilgisi olmadığını, İsrail'in de bu noktada elinde bir kanıtın bulunmadığını belirtti. Failleri kınamayı da reddeden Meşal, "Kendine saygısı olan bir Filistinli İsrailli bir yerleşimcinin öldürülmesini kınayacak değil ve bu insanlar yerleşimciydi. Filistinlilerin, asker olsun, yerleşimci olsun, işgal edilmiş bir toprakta yaşadığı müddetçe İsraillilere karşı direnme hakkı vardır." diye konuştu.

Hafta başında sözü edilen, Mısırlı bir arabulucunun ön ayak olduğu ve İsrail'in altı saat boyunca saldırılarını durdurduğu ateşkes anlaşması konusunda ise, görüşmeyi medyadan duyduklarını söyleyen Meşal, bu konuda meselenin baş aktörlerinden olan Hamas'a danışılmadığını ifade etti. Hamas lideri, askeri üstünlük İsrail'den yana görünmesine rağmen Filistin halkının bu kez taleplerini gerçekleştirme konusunda galip geleceğini ekleyerek, "Tüm mazlum halklar bağımsızlık yolunda sınırlı kaynaklarla mücadele ettiler, Güney Afrika'da da Fransız Devrimi'nde de bu böyle oldu. Filistinliler İsrail'in onlardan daha güçlü olduğunu biliyorlar fakat aynı zamanda ülkelerini özgürleştirme konusunda da kararlılar." dedi

islamianaliz