Guantanamo Tutuklusu Suç işlediğini Kabul Etti

Guantanamo Tutuklusu Suç işlediğini Kabul Etti

Guantanamo'da bir Iraklı tutuklu, Amerika'da yargılanmaması karşılığında Afganistan'da savaş suçları işlediğini itiraf etti.

Guantanamo Körfezi'ndeki Iraklı bir tutuklu, ABD'de yargılanmaması karşılığında Afganistan'da savaş suçları işlediğini kabul etmek için askeri savcılarla anlaşmaya vardı.

"New York Times" gazetesi, gerçek adı "Nashwan al-Tamar" olan "Abdul Hadi al-Iraqi"nin, insani yardımın yanı sıra bir grup El Kaide militanına liderlik etmekle suçlandığını söyledi.

"El-Irak"ın aynı zamanda o zamanki El Kaide lideri "Usame bin Ladin" ile Taliban hareketi arasında bir irtibat olarak çalışmakla suçlandığını ve ayrıca Taliban'ın antik Buda heykellerini havaya uçurmasına yardım etmekle suçlandığını da sözlerine ekledi.

Avukatlar, Cuma günü gerçekleşen bir mahkeme oturumundan önce, geçen Mayıs ayında müebbet hapisle karşı karşıya olduğu için Iraklıların suçlarını yargılanmaktan kaçınmanın bir yolu olarak kabul edeceğini öngören bir ön anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.

Gazete, askeri jürinin dikkate alması istenen cezanın uzunluğu da dahil olmak üzere, anlaşmanın ayrıntılarının çoğunun açıklanmadığına ve bunun önümüzdeki Pazartesi gününe kadar yapılmasının muhtemel olduğuna dikkat çekti.

Gazete, "Al-Iraqi"nin 2017'den beri felç olması ve hareket kabiliyetini kaybetmesi nedeniyle bir sakatlıktan muzdarip olduğunu doğruluyor.

El-Irak, 2006 yılında Türkiye'de tutuklandı ve ertesi yıl Guantanamo Körfezi'ne gönderilmeden önce CIA tarafından orada tutuldu.

Ve ABD Başkanı "Joe Biden" yönetimi, kapatmaya bir adım daha yaklaşarak Guantanamo Körfezi'ndeki mahkumların serbest bırakılmasının temellerini atmak için çalışıyor.