Gerginlik Tırmanıyor : Suud ABD Vatandaşını 16 Yıl Hapse Mahkum Etti

Gerginlik Tırmanıyor : Suud ABD Vatandaşını 16 Yıl Hapse Mahkum Etti

Riyad-Washington ilişkilerinde bir düğüm daha;ABD, vatandaşının Suudi Arabistan'da tutuklanmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

OPEC+'ın son petrol üretimini azaltma kararının ardından ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerde yaşanan krizin ardından, Riyad'da bir Amerikan vatandaşının tutuklanması ve 16 yıl hapis cezasına çarptırılması konusu yeni bir sorun gibi görünüyor. iki ülke arasındaki ilişkiler ABD Dışişleri Bakanlığı'nın tepkisine ve endişesine neden oldu.

, Rusya Alyoum ağının internet sitesine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi asıllı Amerikan vatandaşı "Saad Ibrahim Al-Madhi"nin Suudi Arabistan'da 16 yıl hapis cezasına çarptırıldığı haberine yanıt olarak, Washington'ın Aralık ayından bu yana Riyad ile El Madhi konusunda temas halinde olduğunu duyurması üzerine son iki gündür bu dava daha ciddi bir şekilde takip ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vidant Patel de konuyla ilgili yaptığı konuşmada şunları söyledi: Bu konudaki endişelerimizi Suudi hükümetinin en üst seviyelerinde ve Riyad ve Washington'daki kanallar aracılığıyla sürekli ve yaygın olarak dile getirdik. dedi

Washington Post, Suudi Arabistan hükümetinin, ABD'nin Suudi vatandaşı Saad İbrahim el-Madhi'yi, ABD'de kaldığı süre boyunca Suudi Arabistan'daki yönetici sınıfı eleştiren tweetler yayınladığı için 16 yıl hapis cezasına çarptırdığını ortaya koydu.

Bu habere göre el-Mazi, Kasım ayında aile üyeleriyle görüşmek üzere Riyad'a yaptığı ziyaret sırasında bu ülkenin yetkilileri tarafından gözaltına alındı.

Bu rapora göre el-Madhi, son yedi yılda Twitter hesabından yaptığı 14 tweet nedeniyle tutuklandı. Tweetlerinden biri, 2018'de ülkesinin İstanbul'daki konsolosluğunda öldürülen eleştirel bir Suudi gazeteci olan Jamal Khashoggi'ye atıfta bulunuyor. Suudi Arabistan hükümetinin politikalarını ve bu ülkenin yönetici sınıfındaki yolsuzluğu eleştiren başka tweetler de yayınladı.