General Kaani: Şehit Süleymani, İslam Ekolünün Çocuğudur

General Kaani: Şehit Süleymani, İslam Ekolünün Çocuğudur

Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı, Şehit Süleymani'nin velayetin takipçisi olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘Şehit Süleymani saha ve diplomasi arasında çok iyi bir bağ kurmuştu ve bu mantığın öncülerinden ve savunucularından biriydi.

İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral İsmail Kani bu sabah (Pazar) Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Uluslararası Araştırmalar Ofisi'nde General Kasım Süleymani'nin şehadetinin ikinci yıldönümünü münasebetiyle düzenlenen anma merasiminde yaptığı konuşmada, direniş şehitlerinin ve Şehit Süleymani’nin pak ruhunu selamlayarak şu ifadelerde bulundu: ‘Hz. Zehra’nın (s.a) şehadet günleri içerisindeyiz. Bu yıl bu kıymetli günler ve Peygamber Ekrem’in (s.a.a) mübarek kızını anma günleri, Masum İmamların yolunun takipçisi olan bu yüce şehidin şehadetiyle aynı günlere denk geldi.’

General Kaani, bu töreni düzenlediği için İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan’a teşekkür ederek, Şehit Süleymani'nin şahsiyetine değindi ve şunlar söyledi: ‘Şehit Süleymani ile ilgili dün İmam Hamanei’nin buyurduklarını duymuş olmalısınız. İmam Hamanei, Şehit Süleymani ekolünü Şehit Süleymani'nin bünyesinde barındırdığı iki önemli kelimeyle yorumladı ve bunlardan biri dürüstlük diğeri ise samimiyetti. Bu, İmam Hamanei’nin insanı tanıyan, Kuran'ı iyi anlayan ve Şehit Süleymani'nin davranışlarını görmüş bir kişi olarak dile getirdiği mübarek beyanıdır. Şehit Süleymani ekolünün pratik eylemdeki özeti, her insanın varlığında bulunan bu iki değerli kelimeyi yani dürüstlük ve ihlâsı vurgulamaktadır.

Eğer kendimize ve kendi anlayışımıza göre ifade etmek istersek ve ben de kendi anladığım kadarıyla ifade edecek olursam, bu iki kelime tek bir kelimede toplanmıştır ve bu da velayete bağlılıktır. Bir kimse gerçekten velayete bağlıysa hem dürüst hem de ihlâslıdır. Neden? Çünkü velayet mektebi ve ekolü bize bu dersleri öğretmektedir. Biz rehberlere sahip olmaktan dolayı gurur duyuyoruz ve bu rehberlerin tamamı istisnasız olarak velayet mektebinde şehit olmuşlardır. Velayet mektebinin rehberleri şehit olmuşlardır. Onların bütün hayatlarını incelediğimizde bu değerli kelimelerle dolu olduklarını görüyoruz. Onlar hem dürüstlüğün hem de ihlâsın bir tecellisiydiler. Onların mektepleri de dürüst olan ve ihlâslı davranan kişileri yetiştirme alanıydı.

Velayete bağlılık, bu değerli niteliklerin zirvesidir. Bu yol, Şehit Süleymani'nin bu mektebin hem faili hem de öğretmeni olduğu bir yoldur.

Eğer gerçekten velayete bağlı olursak hem bu dünyada hem de ahirette aziz ve şerefli insanlar oluruz.

Bugün İran İslam Cumhuriyetinde Allah’ın yardımı ve yüce İmam’ın (r.a) bayraktarlığı ile yeni bir dönem başlamış ve İmam Hamanei’nin yüce rehberliği ile devam etmiştir. Bunun temel nedeni, bu ilahi sistemin velayetin ışığında hareketini her alanda düzenlemiş olmasıdır. Aksi halde her yönden saldırıya uğrayan bu sistemde, düşmanlarımızın en büyük maddi güçlerle gerçekleştirdikleri saldırılarla bilinen maddi imkânlarla baş etmemiz mümkün müdür?’

Bu yüce şehit anlayış sahibiydi

General Kaani, rejimin zorlu iniş ve çıkışlarında bu ışık ve velayetin yol gösterici olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘Ben uzun yıllar aziz şehit kardeşimizin hizmetinde olan sizin bir kardeşiniz olarak şunu belirtmek isterim ki, bu şehidin en belirgin özellikleri arasında ve belki de bu aziz şehidin en belirgin özelliği anlayış sahibi bir insan olmasıdır. Şehit Süleymani bilgi, anlayış, söz ve fikir sahibiydi ve ülkenin ve İslam dünyasının büyükleri Şehit Süleymani'nin mantığını dinleyince onu tebrik ederlerdi. Ama Şehit Süleymani, kendindeki bu nuru, velayeti fakihe, İmama (r.a) ve şimdiki zamanda İmam Hamanei’ye tabi olmak olarak görüyordu ve vasiyetnamesinde de bunu açıkça belirtmiştir.

Şehit Süleymani'nin yolunu ve mektebini takip etmek istiyorsak, bunun özeti İmam Hamanei’ye asker olmak ve İmam Hamanei’yi imam ve rehberimiz olarak görmektir.

Şehit Süleymani’nin büyümesindeki en önemli etken, İmam Hamanei’ye tam anlamıyla tabi olmasıdır. Sahip olduğu anlayışa ve bazen zihninden geçebilecek olan şeylere rağmen, onun için her zaman İmam Hamanei’nin sözü ve İmam Hamanei’nin gösterdiği yol doğruydu.’

Şehit Süleymani saha ve diplomasi arasında çok iyi bir bağ kurdu / Dışişleri Bakanlığı farklı dönemlerde Şehit Süleymani'ye eşlik etti

Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kaani, Şehit Süleymani'nin çeşitli alanlarda üstün özelliklere sahip olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: ‘Şehit Süleymani saha ve diplomasi arasında çok iyi bir bağlantı kurdu ve bu mantığın öncülerinden ve savunanlardan biriydi. Bunun nedeni de Şehit Süleymani'nin velayete bağlı olmasıydı. Şehit Süleymani velayetin takipçisiydi ve İmam Hamanei her zaman bir arada olmamızı, dost olmamızı ve sinerji içinde olmamızı tavsiye ediyordu. Dürüst olmak gerekirse, Dışişleri Bakanlığı Şehit Süleymani'ye farklı dönemlerde eşlik etti. Kişilerle işim yok, bazı insanlar sallantı yaşayabilir, ancak Dışişleri Bakanlığımız her zaman bu sinerjiye sahip olmuştur. Hem Dışişleri Bakanlığı hem de Şehit Süleymani, İslam ekolünün çocuklarıdır. Bizim temellerimiz ve alt yapımız, “Siyasetimiz, dinimizdir” ekolüdür ve biz siyasete dini açıdan bakıyoruz. Bu nedenle siyaset ve diplomasi alanında çalışan herkese dini bir inanç olarak yardım edilmeli ve bu, büyük düşmanla mücadelenin büyük arenasında bir başarı olarak görülmelidir. Bu etkileşim ve sinerji her gün ve sürekli olarak kurulmalıdır. Şehit Süleymani bu mübarek bağın en ön saflarında yer alıyordu. Allah’ın izniyle Şehit Süleymani mektebinden bahsedilince yapılacak olan şeylerden biri de bu siyasi atmosfer ve ülkenin diplomasisi sahasında çalışan herkesle birlikte ve yan yana olunması gerektiğidir ve işte böyle olursa Allah bereket verecektir. Şehit Süleymani’nin Tahran içinde kurduğu bu bağ, çeşitli ülkelerde derinleşti ve Irak’ta dostların bu birlikteliği ve kanı Şehit Süleymani ile birleşen değerli Şehit Ebu Mehdi Mühendis, bu iki hareket arasındaki kıymetli bağın, ülkenin merkezinden başka yerlere doğru gelişmesiyle ilgili değerli bir bakışın tezahürüdür.

Tahran direnişin, İslam İnkılâbı ve İslam'ın farklı kesimleri arasındaki yakınlaşmanın zirvesidir.

General Süleymani sözlerine şöyle devam etti: ‘Burası zirvedir. Tahran, direnişin, İslam Devrimi'nin ve İslam'ın farklı kesimleri arasındaki yakınlaşmanın zirvesidir. Burası yakınlaşmanın merkezidir ve Şehit Süleymani gibiler birlik ve beraberliğin sağlanmasında en ön saflarda yer aldılar ve pratikte de İmam Hamanei’nin dediği gibi samimi ve dürüstlerdi. Şehit Süleymani, tamamen geleneksel bir siyasi görüşle savaş sahnelerinde yer almadı. Ama onu meydanlara çeken şey onun inanç altyapısı ve bakış açısıydı. Bunlar onun diğer üstün özellikleriyle birleşiyor ve o, ihlaslı ve sadık bir şekilde meydanlara geliyor ve gönülleri fethediyor.

Bunlar Şehit Süleymani meclisi ve mektebinin en öne çıkan dersleridir. Sizin bu toplantılarınızın en önemli boyutunun kesinlikle bu özellikleri ön plana çıkarmak ve uygulamaya koymak olmasını umut ediyorum.

Allah’u Teala bu yüce şehit Şehit Kasım Süleymani’yi Peygamber (s.a.a) ile haşretsin inşallah. Allah'ın izniyle bu yol, yüce hedeflere ulaşılıncaya kadar iktidar ile devam edecektir.’ (Ajanslar)