Gazze'den Mısır’a Geçmenin Bedeli 10 bin Dolar!

Gazze'den Mısır’a Geçmenin Bedeli 10 bin Dolar!

Geçtiğimiz hafta hem yabancı hem de Arap gazetelerinde savaştan dolayı Gazze’den Mısır’a geçmek isteyenlerin simsarlara ve komisyoncu şirketlere takıldığına yönelik haberler yer aldı

Basında çıkan haberlere göre, Gazze’den Mısır tarafına geçmek isteyen Filistinliler kişi başı 10 bin dolar civarında para ödemek zorunda kalabiliyor. Bu rakam, savaş öncesi 500 dolardı.

Özellikle de Mısır’ın Refah Sınır Kapısı’ndaki tutumları Arap gazetelerinde sürekli eleştirilen konulardan birini oluşturuyor. Çoğu yazar ve aktivist, Mısır’ı Refah’tan insanların geçişleri (yaralılar dâhil) ve Gazze’ye yardımların ulaştırılması konusunda İsrail’in onayına göre hareket etmekle suçluyor.

Kimi yazarlar da, savaş devam ederken Gazze’den çıkmak isteyen kişilerin komisyonculara veya simsarlara para vermek zorunda kalmasının Mısır yönetiminin bilgisi dışında gerçekleşemeyeceğini iddia ediyor.

El Arabi El Cedi Gazetesi'nden Mutaz El Faceyri konuyla ilgili yazısında şu ifadelere yer verdi:

'Ancak parası olan gazze'den çıkabilir'


Gazze'ye yönelik savaşın üzerinden 100 günden daha fazla bir sürenin geçmesinin ardından ve Gazze'deki yaşam koşullarının gün geçtikçe daha da kötüye gitmesiyle beraber gerek Gazze içerisinden gerekse dışarıdaki Filistinlilerden, Mısır'a geçmek isteyen Gazzeliler'in şirketlere ve simsarlara ödemesi gereken meblağlar için yeniden yardım çığlıkları yükselmeye başladı.

Bu simsar görevi gören şirketlerden birisi Mısır yönetimine oldukça yakın bir iş adamına ait.

Son olarak İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlana bir haberde, Gazze'den Mısır'a geçmek isteyenlerin geçiş işlemlerini yürüten bir komisyoncu şirketin varlığından bahsediliyor.

Yine hem söz konusu gazeteye hem de bazı sosyal medya hesaplarına göre Gazze'den Mısır'a geçmek isteyenlerin kişi başına ödemeleri gereken para 10 bin doları bulmuş durumda. Son dönemlerde bazı Mısırlı hukuk örgütleri bu konuda bir soruşturma yapılmasını talep etti.

Refah Kapısı'ndan giriş ve çıkışların kontrol edilmesi, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başlangıcından bu yana net olmayan tartışmalı konulardan biri oldu. Teorik olarak sınır kapısı, İsrail işgalinin 2005 yılında tek taraflı geri çekilme planı olarak bilinen planı uygulamaya koymasından bu yana Mısır ve Filistin tarafı tarafından ortaklaşa kontrol ediliyor. Mısır ve Filistin tarafları arasında sınır geçişleri konusundaki işbirliği, Hamas'ın 2007'de Gazze Şeridi'nde iktidara gelmesinden sonra uzun süreli gerilimlere sahne oldu.

Son zamanlarda başta Katar olmak üzere uluslararası girişimler Refah sınır kapısından ferdi geçişlerin kolaylaştırılmasına yardımcı oldu. Özellikle de yabancıların veya çifte vatandaşlık taşıyan kişilerin Refah sınır kapısından geçişleri kolaylaştırıldı.

Bu bağlamda hazırlanan listeler Mısır tarafına teslim edildi ve yine bazı haberlere göre Mısır İsrail'in onayını almak için bu listeleri İsrail'e gönderdi

. Bu da geçiş için Filistin tarafında bekleyenlerin sayısında büyük bir artış olmasını beraberinde getirdi. Uzun süren saldırılar ve Gazze Şeridi'nde sivillerin karşı karşıya kaldığı ve birçoğunun kenti terk etmek zorunda kalmasına neden olan zorluklar, Gazze ile Mısır arasında bu konudaki sömürü şebekelerini aktif hale getirdi

. Güvenlik açısından bu kadar hassas bir sınır bölgesinde, Mısır resmi tarafındaki aracıların yardımı olmadan bu tür yasa dışı eylemlerin gerçekleşmesi mantıksal olarak imkânsızdır.

Kaynak: Duvar