Gazze'de Kurban Bayramı... Molozlar ve çadırlar arasında dua(VİDEO)

Gazze'de Kurban Bayramı... Molozlar ve çadırlar arasında dua(VİDEO)

Filistinlilerin İsrail saldırganlığı ve kuşatması nedeniyle bu bayramın tüm ibadetlerini yerine getirmemesi ve molozların arasında ibadet etmesi nedeniyle Gazze Şeridi'nde bayram sevinci adeta yok oldu.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinden Al-Mayadeen muhabiri, İsrail'in 254. gününde devam eden saldırganlığı ışığında bugün Pazar günü Gazze Şeridi'nde Kurban Bayramı'nın ilk gününün atmosferini aktardı. Hayatın her türlü ihtiyacını hedef alan, binaları, camileri, pazar yerlerini yerle bir eden saldırılar oldu.

Muhabir, Gazze Şeridi'ndeki bölgelerde dükkânların neredeyse kapanması ve büyük çoğunluğunun yok olması nedeniyle bayram sevincinin neredeyse ortadan kalktığını doğrulayarak, Gazze halkının her yıl gerçekleştirdiği en önemli ritüelin, bayram namazı olduğunu ifade etti. Kurbanlık, fiyatı 2 bin doları geçmesine rağmen halkın alamamasından dolayı ortadan kayboldu.

Muhabir, insani yardım programları kapsamında kurbanları satın alarak insanlara dağıtanların ise hayırsever dernek ve kurumlar olduğunu sözlerine ekledi.

Eid'in şehitlerin aileleri, yaralı ve mahkumlar için zor olduğuna dikkat çekti ve uzuvları kesilmiş 10.000'den fazla yaralı insan olduğunu ve Rafah geçişinin tedavi için yeniden açılmasını beklediklerini belirtti. ve haklarında hiçbir bilgi bilinmeyen 8.000'den fazla mahkumun bulunduğu belirtildi.

Al-Mayadeen muhabiri, "Kerem Şalom ve Refah geçişlerinin kapatılması nedeniyle Gazze'nin bu bayrama devam eden acılarla girdiğini ve özellikle kuzey bölgelerde kıtlık hayaletinin Şeridi vurduğunu" söyledi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebeliye Camii'nin vaizi, Gazze'de bayramın geri döndüğünü, Rabbine tutunduğunu, topraklarını geri kazanmak ve milletin kutsallarını savunmak için en yüksek bedelleri ödediğini doğruladı.

Bayram namazı hutbesinde işgalin Gazze halkının kararlılığını kırmaya çalıştığını ancak bunu başaramayacağını belirterek, Filistin halkının yaptığı ve ödeyeceği bedellerin de bu olduğunu ifade etti: kutsallık adına oldukları için önemsizdirler.”

El Hatib, Filistin direnişinin "bizi dini ibadetlerimizi yapmaktan alıkoyan" işgali yok edeceğini vurguladı.

Onlarca Filistinli, aylar önce işgalcilerin Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında yıkılan büyük El Ömeri Camisi'nin enkazı üzerinde Kurban Bayramı namazını kıldı.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta yıkılan evlerin enkazı arasında Filistinliler bayram namazı kıldı, Filistinli kadınlar pasta yaptı, yerinden edilen yerlerdeki çadırlarda bayram namazı kılındı.

Kıtlık tehlikesinin en fazla olduğu kuzeyde, Filistinlilerin açıkta ibadet ettiği Jabalia kampındaki Al-Faluga başta olmak üzere birden fazla bölgede bayram namazı kılındı.

Aynı şekilde, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Emirlik sahra hastanesinde yaralılar ve sağlık personeli ile Gazze Şehrindeki Baptist Hastanesinde bayram namazı kılındı.

Gazze'deki hükümetin medya ofisi tarafından yayınlanan son istatistiklere göre, 12 Haziran'da İsrail bombardımanı 604 camiyi tamamen, 200 camiyi ise kısmen yok etti.