"Gazze'de Ekonomik Durum Felaket"
Gazze halkı Mekke dönemindeki Ebu Cehil ve Ebu Leheb'in müslümanlara başlattığı ekonomik zulmü yaşıyor.
Hamas yöneticisi ve Filistin Dışişleri eski Bakanı Dr. Mahmud ez-Zehhar, Gazze Şeridi’nde uluslararası ambargo ve İsrail kuşatması nedeniyle meydana gelebilecek herhangi bir insani felaketten dolayı Özerk Yönetim Başkanı Mahmut Abbas’ı sorumlu tuttu.
Gazze’de ekonomik koşulların son derece sıkıntılı olduğunu belirten ez-Zehhar, “İşgal güçleri ve işbirlikçiler, sanayi için gerekli olan hammaddenin girişini engelliyor. 14 Temmuz’dan bu yana Gazze’ye demir ve çimento girmiyor. O tarihten itibaren bütün sınır kapıları kapalı. 31 Filistinli Rafah sınır kapısında beklerken vefat etti. Ayrıca ekonomik yapı tamamen yıkıma doğru gidiyor.” şeklinde konuştu.
Gazze’ye yönelik kuşatmanın sonuçlarıyla ilgili bütün sorumluluğun Özerk Yönetim'e ait olduğunu belirten ez-Zehhar, Abbas’ın yargı önünde hesap vereceğini ifade etti.
Bütün bu zorlukları aşmak için Hamas’ın elinden geleni yaptığını belirten Abbas, “Biz, Özerk Yönetim'in maaşlarını kestiği memurlara aylık 100 dolar yardımda bulunuyoruz. Ancak hammadde ve diğer hususlar bizim elimizde değil. Gazze’ye yönelik kuşatmanın sürmesi, Abbas yönetimine yönelik tehlikeli dönüşleri beraberinde getirecektir” dedi.
El-Fetih’le aralarında şu ana kadar diyalog yönünde herhangi bir adım atılmadığını belirten ez-Zehhar, Abbas’ın diyalog için ileri sürdüğü şartları kabul etmeyeceklerini belirtti. Bilindiği gibi Mahmut Abbas, Hamas’la diyalog için Gazze’deki durumun eski haline getirilmesi şartını koşmuştu.
Filistin’in meşru Hükümet başbakanı İsmail Heniyye’nin İsrail’le uzun süreli bir ateşkes önermesinin Hamas’ın stratejisinde bir değişikliğin göstergesi olmadığını belirten ez-Zehhar, “uzun süreli ateşkes İsrail’i tanıma anlamı taşımaz” dedi. İsrail’in tüm saldırılarını durdurması, 1967’den sonra işgal ettiği tüm topraklardan çekilmesi, ve tüm tutsakların salıverilmesi karşılığında uzun vadeli bir ateşkesin, şartlı ateşkesten başka bir anlam taşımadığını belirten ez-Zehhar bu durumun da ilelebet sürmeyeceğini belirtti.
