Gazze'de Ateşkes Yalanı Sürüyor

Gazze'de Ateşkes Yalanı Sürüyor

Hükümet Medya Ofisi, İsrail işgalinin 10 Ekim 2025’te yürürlüğe giren sözde ateşkes anlaşmasını, 4 Şubat 2026 Çarşamba gününe kadar sistematik biçimde ihlal etmeyi sürdürdüğünü doğruladı.

Açıklamaya göre, 115 gün boyunca toplam 1.520 ağır ihlal kaydedildi. Bu ihlaller sonucu 556 Filistinli şehit oldu, yaklaşık 1.500 kişi yaralandı. Söz konusu eylemlerin, uluslararası insancıl hukuk ile insani protokol hükümlerinin açık ihlali olduğu vurgulandı.

İhlallerin dağılımı şöyle sıralandı: 522 silahlı saldırı, 704 topçu atışı ve hedef alma, 221 ev ve bina yıkımı ile işgal araçlarının yerleşim alanlarına 73 kez girişi.

Açıklamada, şehit ve yaralıların yüzde 99’unun sivil olduğu; çocuklar, kadınlar ve yaşlıların yoğunlukta bulunduğu ve saldırıların “Sarı Hat”tan uzak yerleşim bölgelerinde gerçekleştirildiği belirtildi.

İhlaller ve Yardım Engellemelerine İlişkin İstatistikler

  • Gözaltılar: Tamamı yerleşim alanlarında olmak üzere 50 vaka kaydedildi.

  • İnsani yardım: Taahhüt edilen 69.000 tırdan yalnızca 29.603’ünün girişine izin verildi; uyum oranı %43’te kaldı.

  • Yakıt: Anlaşmada öngörülen miktarın sadece %14’ünün girişine izin verildi.

Lojistik Yükümlülüklerin Yerine Getirilmemesi

Medya Ofisi, işgalin Refah Sınır Kapısı’nı yeniden açmadığını, barınma malzemeleri, tıbbi ekipman ve ağır iş makinelerinin girişine izin vermediğini; altyapının onarımı ile elektrik santralinin işletilmesini sağlamadığını ve mutabık kalınan saha sınırlarına uymayarak belirlenen alanları daraltmayı sürdürdüğünü kaydetti.

Sorumluluk ve Çağrı

Açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki insani kötüleşmeden İsrail işgalinin tam sorumlu olduğu ifade edildi. ABD’ye, arabuluculara, anlaşmanın garantörlerine ve uluslararası topluma, işgali yükümlülüklerini yerine getirmeye zorlamak, sivillerin korunmasını sağlamak ve insani yardım ile yakıtın derhal, güvenli şekilde girişini temin etmek için acil adım atma çağrısı yapıldı.