Fransız Milletvekilleri İsrail'i Eleştiremiyor

Fransız Milletvekilleri İsrail'i Eleştiremiyor

Bazı Fransız milletvekilleri, geçtiğimiz günlerde parlamentoda patlak veren hararetli tartışmalar zemininde "İsrail"i eleştirememelerinden duydukları endişeyi dile getiriyor.

Fransız "Mediapart" internet sitesinde, bazı Fransız milletvekillerinin, İsrail'in bazı kararlarına, özellikle de İsrail ile ilgili olanlara ilişkin son zamanlarda Parlamento'da patlak veren hararetli tartışmaların zemininde "İsrail"i eleştirememeleriyle ilgili endişelerini dile getirdiklerinden bahsediliyor.

Dün, Perşembe günü, Fransız Ulusal Meclisi (Parlamento), Fransız Komünist Partisi milletvekilleri tarafından sunulan "İsrail'in apartheid rejimini kurumsallaştırmasını" kınayan bir yasa tasarısını 71'e karşı 199 oyla reddetti.

Öte yandan, Ulusal Meclis içindeki sol hareketin bir kısmı, "uluslararası hukuka daha yakın" bir karar taslağının kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Tasarının editörü Temsilci Jean-Pauls Lowcock, kendisinin ve ekibinin kendisinin ve diğerlerinin "bu ülkenin sömürge sapkınlığını" eleştirme hakkını savunduğunu açıkladı.

Reddedilen karar taslağında Komünist Parti milletvekilleri, "İsrail" Boykot (BDS) hareketinin çalışmalarının Fransa'da siyasi ve adli olarak suç sayıldığına dikkat çekerek "İsrail"den ithal edilen malları boykot etmeyi yasallaştırmaya çalıştı.

Aynı şekilde, "Rönesans" partisi milletvekili ve anti-Semitizme karşı grubun başkanı Matthew Lefebvre, yasa tasarısını "İsrail'e karşı varoluşsal bir nefreti" yansıtıyor olarak nitelendirdi ve böyle bir dış çatışmayı "getirmeyi" reddettiğini ifade etti.

"Mediapart" raporuna göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un hareketinin bir kısmı, bazıları bunu inkar etse de, Fransa'nın "İsrail"in içişlerine karışmasa bile eleştirerek, İsrail politikasına ilişkin her türlü tartışmayı bastırmak için aktif olarak çalıştı. Kim isterse onun hakkı, "Biz İsrail'i değil, İsrail hükümetini eleştiriyoruz" diye eklediler.