"Firavun Sisi Tebrik Edilemez"

"Firavun Sisi Tebrik Edilemez"

Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformunun 10 yıldan beri sürdürdüğü basın haftalık açıklamalarının 478.'cisinin konusunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Mısır'da hileli bir seçimle sözde Cumhurbaşkanı seçilen Sisi'yi tebrik etmesi oluşturdu.

Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformunna üye İnsan Hakları Savunucuları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Behlül Metin'in yaptığı basın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Mısır’da hileli bir seçimle sözde Cumhurbaşkanı seçilen Sisi'yi tebrik etmesi eleştirildi.

Basın  açıklamasına  katılan katılan vatandaşlar, ‘Müslüman katili firavun Sisi tebrik edilemez’, ‘Firavun Sisi’yi tebrik etmek Yusuf’a hakarettir’ pankartları açtılar.

Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 3 Temmuz 2013’te, Mısır'ın seçimle başa gelen ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'yi, askeri bir darbeyle devirerek, ardından 29 Mayıs'ta, sözde demokratik bir seçimle iş başına gelen darbeci Sisi'ye, seçilmesinden dolayı bir tebrik mesajı yollaması, Türkiye halkı tarafından üzüntüyle karşılanmıştır. Abdullah Gül'ün, bu makamdan ayrılmasına sayılı günler kala yaptığı bu talihsiz tebrik açıklaması, görevde bulunduğu sürece yaptığı işleri gölgede bırakmıştır.

Darbeci ve insan hakları ihlalcisi katil Sisi'ye nasıl tebrik mesajı yollanabilir? Mısır'da Halkın seçimini, Türkiye'deki darbeciler gibi hiçe sayıp darbe yapan, darbeye tepki veren Mısır halkını katleden, sonrada göstermelik bir seçimle kendini firavunluk tahtına yükselten eli kanlı İsrail bağımlısı Sisi tebrik edilemez. Seçimlere katılım yüzde 40 dense de, herkes biliyor ki, bu seçimlere halk katılmamış ve boş sandıkların önünde bulunan Sisi'nin adamları, 1946 CHP Türkiye'sini andıran bir seçim tiyatrosu sonunda, ‘Halk gelseydi muhtemelen firavun Sisi'yi seçerlerdi’ diyerek, halk adına oy kullanmışlardır. Gerçek anlamda katılımın yüzde 10-15 dolayında olduğu seçimden, nasıl olduysa yüzde 40 oranında katılımla, ve Sisi'nin adamları seçim sandığı görevlilerinin, yüzde 97 oy desteğini alan darbeci Sisi, Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Türkiye'de 1946’da yapılan,  CHP’nin seçim tiyatrosunu da geride bırakan ve tüm dünyanın katıla katıla güldüğü bu seçimi, Cumhurbaşkanı Gül'ün ciddiye alıp, sonucu sandık görevlilerinin değil  de, halkın tercihiymiş gibi görüp, Sisi'yi tebrik etmesi, Türkiye'yi dünyada küçük düşüren, kabul edilemeyecek bir hatadır.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü bu tebriği yollamaya hangi sebeplerin  ittiğini  bilemiyoruz. Başbakan Tayyip Erdoğan, Sisi'ye Firavun demiş ve Türkiye'nin tavrını net bir şekilde ortaya koymuşken, geri adım atması çok yanlış olmuştur. Mısır'da, Müslüman kanı döken zorba firavun Sisi yönetimine karşı, Arap şeyhlerinin, işbirlikçi yönetimlerin destek açıklamaları karşısında, Türkiye'nin tepkisi, Türkiye'yi dünya mazlumları ve Müslümanları, insan hakları aktivistleri arasında bayraklaştırmıştı. Ne yazık ki Cumhurbaşkanının bu tavrı dünyada üzüntüyle karşılanmış ve Türkiye’yi zor durumda bırakmıştır.

“Yanlıştan dönmek erdemliktir”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu tavrını, İnsan Hakları Savunucuları Derneği olarak büyük bir üzüntüyle karşılıyoruz. Müslümanlara karşı katliam gerçekleştiren Mısırın firavunu, bir Müslüman Cumhurbaşkanı tarafından, asla tebrik edilemez veya insanlara yapılan zulme seyirci kalamaz. Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü, zalim firavun Sisi'ye yolladığı tebriğini geri almaya davet ediyor ve yaptığı büyük yanlıştan dönmesini bekliyoruz, yanlıştan dönmek erdemliktir.”